Šialenec jazdil na diaľnici D2 rýchlosťou 246 km/h. Čo myslíte, ako ho potrestali?

NETKY.SK • 8 November 2017, 14:12 • 2 min
Šialenec jazdil na diaľnici D2 rýchlosťou 246 km/h. Čo myslíte, ako ho potrestali?

BRATISLAVA - Bratislavskí policajti v utorok kontrolovali dodržiavanie pravidiel cestnej premávky na cestách Bratislavského kraja. Strážcovia zákona na diaľnici D2 v smere do Českej republiky prichytili aj vodiča, ktorý na vozidle Audi jazdil rýchlosťou 246 km/h. Pokutu, ktorú dostal, sme porovnali s pokutou v iných krajinách.

slovakia

left justify in out

"Za štyri hodiny spoločného výkonu služby dopravnej, poriadkovej a železničnej polície zaznamenali policajti až 61 porušení pravidiel cestnej premávky. Z celkového počtu priestupkov mali najväčšie zastúpenie používanie mobilného prístroja počas vedenia vozidla (deväť priestupkov), nepoužitie bezpečnostných pásov (6), ale aj nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti (6)," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

 

Strážcovia zákona vyriešili 51 priestupkov v blokovom konaní, desať napomenutím, dvom vodičom boli pri kontrole zadržané vodičské preukazy a v štyroch prípadoch bolo šoférom zadržané osvedčenie o evidencii vozidla.

 

Policajti na diaľnici D2 zastavili aj šoféra, ktorý jazdil rýchlosťou 246 km/h. "Nezodpovednému 27-ročnému vodičovi, ktorý prekročil najvyššiu dovolenú rýchlosť o 116 km/h, bola na mieste uložená bloková pokuta vo výške 800 eur," skonštatovala Mihalíková.

 

Z policajnej správy nevyplýva, či vodič po zaplatení pokuty spokojne odfrčal ďalej, ale je to veľmi pravdepodobné, pretože v podobných prípadoch sa u nás vodičský preukaz odoberá, iba keby pokutu na mieste nezaplatil. Takto nastavený zákon nahráva bohatým cestným pirátom, ktorí môžu rýchlosť porušovať o bárskoľko kilometrov, ak majú veľa peňazí.

 

Opačný postoj k rýchlej a nebezpečnej jazde majú napríklad vo Švajčiarsku, kde pokuty nie sú pevne ohraničené, ba dokonca sa vypočítavajú nielen podľa miery prekročenia rýchlosti, ale aj podľa príjmu "rýchlomaniaka". Ešte v roku 2010 sa tam istý Švéd rútil po diaľnici rýchlosťou 290 kilometrov za hodinu. Trest? Zobrali mu vodičák a dostal pokutu vyše milióna švajčiarskych frankov, v prepočte takmer 800-tisíc eur. 

 

Rovnako tak vo Fínsku v roku 2013 prekročil jeden z bohatých podnikateľov Anders Wiklöf rýchlosť v obci o 27 km/hodinu a dostal za to pokutu neuveriteľných 95-tisíc eur.

 

Niežeby sme sa hneď aj mali inšpirovať, ale porovnajte to s našou pokutou, ktorá by od rýchlej jazdy odradila tak akurát seniora so základným výmerom dôchodku v ruke...

 

 

img

Mercedes-Benz SLS AMG. Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies