Šéf NATO: Kritika Pekingu za bojkot švajčiarskeho mierového summitu o Ukrajine

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 09:40 • 2 min
Šéf NATO: Kritika Pekingu za bojkot švajčiarskeho mierového summitu o Ukrajine

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg kritizuje Čínu za bojkotovanie ukrajinskej mierovej konferencie vo Švajčiarsku. V rozhovore pre nemeckého verejnoprávneho vysielateľa NDR označil rozhodnutie Číny za "poľutovaniahodné". Informuje o tom DPA.

slovakia

left justify in out

Švajčiarsko naplánovalo summit na 15. a 16. júna. Pozvalo naň 160 krajín, ktoré budú diskutovať o možných spôsoboch dosiahnutia mieru na Ukrajine.
 
Čína minulý týždeň oznámila, že sa na summite nezúčastní. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že medzi plánom konferencie a očakávaniami Pekingu existuje istý nesúlad. Rovnako tak naznačila aj nezhodu medzi očakávaniami medzinárodného spoločenstva.
 
Stoltenberg nepovažuje rozhodnutie Číny za prekvapivé. Vysvetlil, že Peking neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a zároveň pred jej začatím podpísal s ruským prezidentom Vladimírom Putinom dohodu, ktorá zabezpečila obom krajinám neobmedzenú spoluprácu.
 
Šéf NATO tiež uviedol, že Čína od začiatku invázie predáva Rusku pokročilé technológie, mikroelektroniku a ďalšie vybavenie, ktoré ruskej armáde umožňujú pokračovať vo vojne proti Ukrajine.
 
Švajčiarsko potvrdilo, že na mierovej konferencii sa zúčastní viac ako 80 krajín. Rusko na ňu pozvánku nedostalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA / NDR, Foto: Jens Stoltenberg / bbc.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies