Sci-fi sa stalo skutočnosťou: Vedcom sa podarilo zlepšiť ľudskú pamäť pomocou špeciálneho implantátu!

NETKY.SK • 23 November 2017, 08:53 • 2 min
Sci-fi sa stalo skutočnosťou: Vedcom sa podarilo zlepšiť ľudskú pamäť pomocou špeciálneho implantátu!

Ľudia s poruchami pamäte majú nádej na lepší život.

slovakia

left justify in out

V dôsledku novej éry dochádza k starnutiu populácie. A so starobou prichádzajú mnohé zdravotné komplikácie. Medzi najčastejšie patrí aj takzvaná starecká demencia alebo Alzheimerova choroba. Ide o poruchu pamäti, ktorú zapríčiňuje postupné zanikanie nervových buniek v mozgu. Následkom toho pacient začína zabúdať, až je nakoniec úplne odkázaný na pomoc okolia.

 

Doposiaľ nebola vynájdená efektívna liečba tohto komplikovaného ochorenia, no teraz zrejme príde zmena. Nepôjde síce tak celkom o liečbu, no rozhodne to bude pre zabúdajúcich ľudí veľká pomoc. Vedci z University of Southern California totiž vynašli špeciálny implantát, ktorý sa vloží do mozgu a funguje ako „pamäťová protéza“. Ako tvrdia, tento objav je prelomový a vďaka nemu sa degeneratívne neurologické ochorenia čoskoro môžu stať minulosťou.

 

Nový pamäťový implantát testovali na 20 dobrovoľníkoch. Zistilo sa, že po jeho vložení sa im krátkodobá pamäť zlepšila v priemere o 15 percent a dlhodobá až o 25 percent. Tento výsledok predčil všetky očakávania a nadchol odborníkov aj verejnosť.

 

Hoci tento nový objav bude musieť ešte prejsť viacerými podrobnejším testami, už teraz možno povedať, že ide o skutočné veľký krok vpred a ľuďom s poruchami pamäte svitá na lepšie časy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies