Ruský prezident oznámil vedúce postavenie Ruska v oblasti nových zbraní

NETKY.SK • 14 December 2021, 13:46 • 2 min
Ruský prezident oznámil vedúce postavenie Ruska v oblasti nových zbraní

P. KAMČATSKIJ – Rusko dnes zaujíma popredné miesto vo svete vo vývoji moderných typov zbraní, uviedol ruský prezident Vladimír Putin, a pochválil sa konkrétnymi typmi.

slovakia

left justify in out

„Udržiavame približnú paritu so Spojenými štátmi, pokiaľ ide o nosiče, tak v počte bojových hlavíc (jadrových zbraní), ale napriek tomu sme v našom sľubnom vývoji, samozrejme, lídrami. To je prvé. No a tradične, nemodernizujeme len dostupný potenciál v zbrojení, ale zavádzame nové komplexy. V tomto zmysle môžeme s istotou povedať, že podľa tohto ukazovateľa sme dnes svetovou jednotkou,“ povedal prezident.

 

img

 

Poznamenal, že dnes má hypersonické zbrane iba Rusko, ale skôr či neskôr ich budú mať aj iné popredné vojenské svetové mocnosti. „Objaví sa to. Ale myslím si, že našich partnerov dokážeme príjemne prekvapiť tým, že keď už budú mať túto zbraň, s vysokou pravdepodobnosťou my budeme mať prostriedky na boj s touto zbraňou,“ dodal Putin.

 

Prečítajte si tiež: Putin povedal, že v 90. rokoch bola v Rusku občianska vojna a agenti CIA

 

Rusko je teraz jedinou krajinou na svete, kde sa hypersonické rakety už dodávajú vojakom alebo sú na vysokej úrovni pripravenosti. V Ozbrojených silách sú v experimentálnej bojovej službe letecké komplexy Kinzhal, štátnymi skúškami prechádza hypersonická strela Zircon, v pohotovosti sú strategické rakety s hypersonickým kĺzavým blokom Avangard.

 

Moderné zbrane Ruska

 

Avangard dokáže dosiahnuť až 20-krát vyššiu rýchlosť ako je rýchlosť zvuku. Prvý pluk s týmito systémami je umiestnený v raketovej divízii Yasnenskaya (region Orenburg).

 

img

 

Raketa hypersonického komplexu Kinzhal podľa vyjadrenia vývojárov zaručene prekoná všetky existujúce systémy vzdušnej a protiraketovej obrany a dodáva jadrové a konvenčné hlavice na vzdialenosť až dvetisíc kilometrov. Kinzhal sa používa na vybavenie stíhačiek MiG-31K.

 

Hypersonická raketa Zircon je schopná dosiahnuť rýchlosť deväť Mach (deväťnásobok rýchlosti zvuku, viac ako desaťtisíc kilometrov za hodinu), má letový dosah viac ako tisíc kilometrov.

 

Možno vás zaujme: Počas pápežovej omše v Šaštíne zneškodnili dron! Čo sa stalo?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies