Ruské útoky na základňu povstalcov v Sýrii si vyžiadali osem obetí

NETKY.SK • 21 August 2023, 10:16 • 2 min
Ruské útoky na základňu povstalcov v Sýrii si vyžiadali osem obetí

BEJRÚT - Najmenej osem povstalcov zahynulo v noci na pondelok pri ruských útokoch na ich základňu na severozápade Sýrie, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

"Ruské vojenské lietadlá podnikli vzdušné útoky na západné predmestie mesta Idlib, pričom sa zamerali na základňu (skupiny) Hajá Tahrír aš-Šám... zabili najmenej osem bojovníkov," uviedol šéf SOHR Ramí Abdal Rahmán. Podľa dopisovateľa AFP v Sýrii podnikli Rusi útoky krátko po polnoci. Džihádistická skupina Hajá Tahrír aš-Šám (HTS - Organizácia pre oslobodenie Levanty), vedená bývalými členmi niekdajšej odnože al-Káidy v Sýrii, kontroluje časť provincie Idlib. Práve tam sídlia posledné bašty ozbrojenej opozície vystupujúcej proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 

Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011, keď pokusy vlády násilím potlačiť pokojné protesty vyvolali ozbrojený konflikt, do ktorého sa zapájajú i zahraničné mocnosti a džihádistické skupiny. S podporu Ruska a Iránu sa sýrskej vláde podarilo dobyť späť už väčšinu územia, ktoré na začiatku konfliktu ovládli povstalci. Vojna si však už vyžiadala vyše pol milióna obetí a milióny ľudí prinútila opustiť svoje domovy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Bangladesh Sangbad Sangstha
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies