Ruské letky sa počas operácie v Palmýre vyhýbali útokom pri vzácnych pamiatkach

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 14:39 • 2 min
Ruské letky sa počas operácie v Palmýre vyhýbali útokom pri vzácnych pamiatkach

MOSKVA - Ruské vojenské letectvo pri operácii na oslobodenie sýrskeho mesta Palmýra neútočilo v bezprostrednej blízkosti historických pamätihodností, ktoré jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) počas svojho bašovania nestihli zničiť. Uviedol to dnes náčelník hlavného operatívneho štábu ruskej armády generál Sergej Rudskoj.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrska armáda s podporou ruského letectva Palmýru opäť dobyla vo štvrtok. Rudskoj dnes potvrdil úplné oslobodenie tohto mesta a spresnil, že jednotky sýrskej armády odvtedy obsadili aj pahorky ležiace severne a južne od mesta a postupujú i v oblasti ležiacej východne od Palmýry.

Rudskoj uviedol, že počas bojov o Palmýru bolo zabitých alebo zranených viac ako tisíc islamistov. Zničených bolo aj ich 19 tankov, 37 obrnených bojových vozidiel, 98 terénnych vozidiel s nainštalovanými ťažkými zbraňami a viac ako 100 áut.

Generál dodal, že operácia na znovudobytie Palmýry sýrskou armádou bola naplánované a uskutočnená pod vedením ruských vojenských poradcov. Dodal, že útočiaca sýrska armáda v Palmýre narazila na urputný odpor protivníka.

Podľa agentúry TASS sýrski pyrotechnici pristúpili k odstraňovaniu mín nastražených islamistami. Rudskoj dodal, že čoskoro sa k nim pridajú aj ruskí špecialisti. Uviedol, že kontrolovať sa budú aj všetky budovy v meste.

Militanti z IS obsadili Palmýru prvýkrát v máji 2015. Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla mesto koncom marca 2016. IS získal kontrolu nad Palmýrou opäť vlani v decembri - v čase, keď vrcholili boje o severosýrske mesto Aleppo.

Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná náletmi ruských lietadiel, s cieľom vyhnať islamistov z Palmýry sa začala v polovici januára.

Do vypuknutia občianskej vojny bola Palmýra vyhľadávanou turistickou destináciou - ročne ju navštívilo 150.000 turistov. Sýria je miestom, kde sa zachovali stopy po mnohých civilizáciách, ktoré na tomto území obchodovali, bojovali a budovali mestá. Ide o Babylončanov, Asýrčanov, obyvateľov akkadskej ríše či iných starovekých semitských kráľovstiev, Rimanov a Byzantíncov i následných islamských dynastií.

Počas prvého bašovania v meste islamisti pomocou ťažkej techniky zničili niektoré pamiatky, ktoré považovali za pohanské modly. S ničením začali aj po druhom obsadení mesta - za obeť im padol predný okraj javiska rímskeho divadla, tzv. proskénion, ako aj tetrapylón, stavbu v tvare kocky postavenú okolo roku 270 n. l. Obe stavby sú považované za najvýznamnejšie pamiatky antickej Palmýry. Predtým bol zničený napríklad chrám boha Béla, ďalej Baalšamínov chrám, Víťazný oblúk i viacero pohrebných veží či socha leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lát a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies