Ruská Duma schválila odstúpenie od ratifikácie zákazu jadrových skúšok

NETKY.SK • 18 Október 2023, 17:30 • 2 min
Ruská Duma schválila odstúpenie od ratifikácie zákazu jadrových skúšok

MOSKVA - Ruská štátna Duma v stredu v druhom a záverečnom treťom čítaní odsúhlasila odstúpenie Moskvy od ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT).

slovakia

left justify in out

Za návrh v oboch čítaniach hlasovalo 415 poslancov, proti nebol nikto a nikto sa ani nezdržal hlasovania.

Návrh predložil výbor štátnej Dumy pre medzinárodné záležitosti. Teraz ho musí schváliť Rada federácie, horná komora parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin.

"Uvedomujeme si svoju zodpovednosť voči našim občanom, chránime našu krajinu. To, čo sa dnes deje vo svete, je výlučne chybou Spojených štátov," povedal predseda Dumy Viačeslav Volodin.

Putin začiatkom októbra požiadal Dumu o odstúpenie od CTBT s cieľom reagovať na postoj USA, ktoré ju podpísali, ale neratifikovali.

Rusko tvrdí, že testy jadrových zbraní neobnoví dovtedy, kým tak neurobí Washington. Experti v oblasti kontrolu zbrojenia sú však znepokojení, že Rusko smeruje k testu, ktorý by Západ mohol považovať za stupňovanie napätia v oblasti jadrových zbraní, píše Reuters.

Zmluva o úplnom zákaze jadrových skúšok bola prijatá v roku 1996 Valným zhromaždením OSN. Do platnosti však nevstúpila, pretože ju neratifikovalo osem krajín vrátane Spojených štátov, Indie a Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies