Rodinné firmy zvládajú krízu ľahšie než burzové koncerny

NETKY.SK • 28 December 2011, 09:13 • 2 min
Rodinné firmy zvládajú krízu ľahšie než burzové koncerny

Rodinné firmy zvládajú krízu ľahšie než burzové koncerny

slovakia

left justify in out

img

Rodinné podniky sú zdravšie než burzové koncerny. S peniazmi hospodária oveľa opatrnejšie. Spravidla pracujú len s vlastným kapitálom.
Väčšina súkromných firiem zvláda krízy lepšie, lebo len málo z nich je zadlžených. Vyplýva to z výsledkov štúdie hospodárskej informačnej kancelárie Bürgel, poradenskej a audítorskej spoločnosti Rödl & Partner.
V štúdii sú zhrnuté výsledky podnikania 500 nemeckých rodinných firiem s najväčším ročným výnosom a 500.000 podnikov, ktoré nevedú ich vlastníci. Analytici sa pozreli aj na hospodárenie firiem z burzového indexu Euro-Stoxx 50.
Hlavný záver analýzy je, že rodinné podniky voči porovnávaným skupinám dosahujú celkové nadpriemerné pozitívne výsledky. Pre nemecký denník Financial Times Deutschland to povedal šéf Bürgelu Norbert Sellin.
Keď ekonomika celkovo oslabuje, vývoj ovplyvňuje hospodárenie rodinných firiem oveľa menej než ostatných. Financujú sa totiž z operatívneho obchodu. Vedúci projektu spoločnosti Rödl & Partner Daniel Mitulla spresnil, že takto si počínajú najmä rodinné podniky zo stavebníctva, priemyslu a obchodu. 
Štúdia konštatuje, že rodinné firmy pri akvizíciách rozvážne posudzujú nádej na úspech akcie a jej riziká. Pre nákup sa rozhodujú, keď si ho môžu dovoliť a ak ani pri nepredvídaných ťažkostiach nedôjde k ohrozeniu základu podnikania.
Rodinné firmy počas krízového obdobia 2007 až 2010 dosahovali mieru zisku 8,3 %, kým firmy z burzového indexu Euro-Stoxx 50 iba 5,9 %. Dokonca aj v ťažkých rokoch 2008 a 2009 dokázali rodinné firmy zvýšiť svoj vlastný kapitál.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Zdroj:  TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies