Rezort zahraničia vydal odporúčania pre Slovákov vo Francúzsku. V krajine platí mimoriadne riziko atentátu

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 10:45 • 2 min
Rezort zahraničia vydal odporúčania pre Slovákov vo Francúzsku. V krajine platí mimoriadne riziko atentátu

PARÍŽ - Francúzsko zvýšilo na celom svojom území bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň, tzv. mimoriadne riziko atentátu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom nachádzajúcim sa v krajine vyhýbať sa masovým zhromaždeniam. Rezort o tom informoval na webe.

slovakia

left justify in out

„Francúzske úrady v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciou a so zvýšeným rizikom teroristických hrozieb vykonávajú zvýšené kontroly najmä v okolí budov vzdelávacích inštitúcií, budov náboženského charakteru, pri zhromaždeniach a podujatiach kultúrneho a náboženského charakteru, v doprave a okolí budov úradov štátnej správy a ďalších inštitúcií,“ priblížilo ministerstvo.

S kontrolami treba počítať v miestach s väčšou koncentráciou osôb vrátane vstupov do nákupných centier, na športové a kultúrne podujatia, ako aj na turisticky atraktívne miesta a pamiatky.

 

Riziko krádeží

Rezort v tejto súvislosti odporúča vyhýbať sa masovým zhromaždeniam. Upozornil aj na potrebu zvýšenej ostražitosti v súvislosti s rizikom krádeží osobných vecí, najmä na miestach s väčšou koncentráciou osôb a v prostriedkoch hromadnej prepravy.

V prípade teroristického útoku alebo iného bezpečnostného incidentu MZVEZ radí slovenským občanom riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek a úradov a sledovať aktuálnu situáciu v miestnych médiách a na sociálnych sieťach.

Pripomína, že v prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Paríži na pohotovostnom čísle +33 6 72 07 68 32. Kontaktovať môžu aj MZVEZ SR na čísle +421 5978 5978.

„Slovenskí občania môžu zároveň v prípade cestovania do Francúzska vrátane jeho zámorských území a na Korziku využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka,“ dodalo ministerstvo.

Turisti stoja vedľa nápisu, ktorú upozorňuje na najvyšší bezpečnostný stupeň vo Francúzsku pred múzeom Louvre v Paríži.
Turisti stoja vedľa nápisu, ktorú upozorňuje na najvyšší bezpečnostný stupeň vo Francúzsku pred múzeom Louvre v Paríži.
Zdroj: RTVS / TASR / AP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / MZVEZ SR, Foto: TASR / AP Photo / Michel Euler
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies