Reštaurácie začali vracať Michelinské hviezdy, aký majú na to dôvod?

NETKY.SK • 11 Január 2018, 09:39 • 2 min
Reštaurácie začali vracať Michelinské hviezdy, aký majú na to dôvod?

Získať Michelskú hviezdu bolo snom nejedného prevádzkovateľa reštauračného zariadenia, tento trend však pravdepodobne končí. Viacerí špičkoví šéfkuchári sa rozhodli hviezdu vrátiť pre neúnosný záujem milovníkov dobrého jedla a tlak na udržiavanie až extrémne vysokých štandardov. Viac krát sa tiež stalo, že si nemohli dovoliť experimentovať s jedlom, tak ako by si predstavovali.

slovakia

left justify in out

Ocenenie michelinskou hviezdou si v minulosti zaslúžili len tie najlepšie reštaurácie na svete, kde za jednu večeru necháte hneď zopár stoviek eur. Hviezda však pomohla aj mnohým reštauráciám, ktoré na prvý pohľad nepôsobia nijak vábne, no gastronomický zážitok stojí za to. Informoval portál idnes.cz.

 

Príkladom je aj reštaurácia, ktorú vlastní japonský majster suši Jiro Ono. Tej sa podarilo získať až tri hviezdy, pričom sa nachádza vo vestibule tokijského metra. Hviezdu získal aj pouličný stánok v centre Bangkoku. Vlastní ju Raan Jay Faiová, ktorá svoju prevádzku preslávila vynikajúcou krabou omeletou. Pre získanú hviezdu sa dnes Raan teší obrovskému záujmu zákazníkov.

 

Opačný pohľad na vec má 72-ročná kuchárka, ktorá si popularitu po získaní michelinskej hviezdy dlho neužívala. „Veľa ľudí k nám chodí iba preto, aby si urobili fotku. Ani si nič nedajú na jedenie,“ opisuje kuchárka. Tá po zvážení všetkých pre a proti nakoniec dospela k záveru, že hviezdu jednoducho vráti. Informoval o tom The Independent. Aj keď sa jej krok zdá na pohľad nepochopiteľný, má to svoj význam.

 

img

 

Rozhodnutie vrátiť toto najuznávanejšie kulinárske ocenenie už urobilo viacero šéfkuchárov. Najznámejším je Sébastien Bras, šéfkuchár francúzskej reštaurácie Le Suquet, ktorá získala až tri hviezdy. V minulom roku urobil rozhodnutie a ocenenia vrátil. „Bola to krásna výzva a zdroj veľkej radosti z vývoja, ktorým sme za ten čas prešli,“ uviedol Bras. „Áno, zažili sme mnoho radosti, ale aj obrovský tlak nevyhnutne spojený s týmto vyznamenaním,“ opísal uznávaný šéfkuchár. Bras chce začať s novou životnou etapou “nezávislou na publicite červeného sprievodcu, avšak s rovnakou vášňou pre varenie“. V decembri ho nasledoval aj jeho burgundský kolega, šéfkuchár Jérôme Brochot. 

 

Rebelom, ktorý sa zbavil až troch michelinských hviezd bol britský šéfkuchár Marco Pierre White. Ten sa do gastronomickej histórie zapísal ako najmladší šéfkuchár s dušou rockera, ktorému na oceneniach nezáleží. Dôležitosť svojho povolania skôr vníma cez lásku k vareniu a snahu vždy poskytnúť svojim zákazníkov dobré a kvalitne pripravené jedlo. „Ľudia, ktorý mi dali michelinské hviezdy, vedia o varení menej ako ja! Veci, ktoré vám niekto dá, pre vás musia mať nejakú hodnotu. Aj preto bolo pre mňa také jednoduché sa tých hviezd zbaviť. Neznamenali pre mňa nič,“ zaspomínal si White na svoj odvážny krok z roku 1999 v rozhovore pre The Guardian.

 

img

 

V roku 2005 parížsky šéfkuchár Alain Senderens zanevrel na michelinského sprievodcu, pretože už ďalej nepotreboval kŕmiť svoje ego. „Už som na to príliš starý. Viem robiť skvelú kuchyňu a bez tých šarády okolo,“ uviedol Senderens pre The New York Times.  

 

Paradoxom však je, že michelinská hviezda sa vrátiť nedá. Dostávajú ju totiž reštaurácie, nie samotný šéfkuchári. Výhodu majú tí, ktorí reštauráciu aj vlastnia. V opačnom prípade majú len jednu možnosť ako sa zbaviť nálepky michelinskej reštaurácie a to prevádzku prementovať.  

 

V 2003 sa v gastronómii zahalil do čiernej. Došlo k tragédii a to iba z dôvodu udržania si tohto ocenenia. Vynikajúci kuchár Bernard Loiseau sa ocitol pod takým veľkým tlakom zo straty 1 z 3 hviezd, že spáchal samovraždu. Štyri dni po jeho samovražde vyšiel nový sprievodca, v ktorom si Loiseauova reštaurácia udržala najvyššie ocenenie. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies