REPORTÁŽ: Včera bol schválený nový Covid Automat. Prináša zmiernenie opatrení

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 13:23 • 2 min
REPORTÁŽ: Včera bol schválený nový Covid Automat. Prináša zmiernenie opatrení

BRATISLAVA - V stredu bol schválený nový Covid Automat. Situácia na Slovensku sa začína stabilizovať a zlepšovať, čo prináša zmiernenie opatrení.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13. mája 16:50

Nový Covid automat je živý materiál a bude sa meniť s vývojom pandemickej situácie a percentom zaočkovaných. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. „To, že je teraz prijatý a platí, neznamená, že práce na ňom sa zastavili,“ podotkol k aktualizovanému COVID automatu Vladimír Lengvarský.

 

"Cieľom je umožňovať zaočkovaným ľuďom mať väčšiu slobodu," povedal Lengvarský a súčasne vyzval ľudí k očkovaniu, aby mali viac výhod pri cestovaní, a aby sme sa podľa jeho slov vyhli tretej vlne. "Prosím vás ľudia neváhajte, registrujte sa a očkujte," dodal Lengvarský.

 

Aktualizácia Covid Automatu

Poodľa Lengvarského sa vírus i situácia vyvíjajú, preto sa musí prispôsobovať i Covid Automat. Postupne sa zapracovávali nové poznatky. "Vzniká samostatná testovacia stratégia," vysvetlil. Zároveň dochádza k optimalizácii kritériií. Upravujú sa jednotlivé opatrenia, a dopĺňa sa príloha ku Covid Automatu, ktorá upravuje pravidlá rôznych zariadení v jednotlivých fázach. 

 

 

Súvisiaci článok: Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje! Od pondelka sa bude Slovensko riadiť regionálnymi pravidlami

 

Národný limit tvorí bariéru, ktorá sa snaží primárne chrániť zdravotnícky systém. Kritéria na národnej úrovni sa zapínajú napríklad, keď počet hospitalizovaný prekročí stanovený limit. Neorientuje sa podľa 14-dňovej incidencie, ale podľa 7-dňovej. Je to lepšie porovanteľné medzi krajinami. Nový parameter, ktorý pribudol, je pozitivita PCR testov, ktorá hovorí, či sa testuje efektívne. Reprodukčné číslo hovorí o celkovej dynamike ochorenia. Na regionálnej úrovni sa posudzovanie výrazne zjednodušilo, aby situácia bola predvídateľnejšia i pre zriadovateľov obcí a miest. Regionálny hygienik má vždy možnosť regionálne situáciu hodnotiť, alebo aj sprísniť farebné označenie, ak to situácia vyžaduje.  

 

Hlavný hygienik vyjadril nadšenie z nového Covid Automatu, ktorému sa venovali niekoľko desiatok hodín práce. Menia sa štyri vyhlášky. Väčšina zmien je platná od 17.5., niektoré však platia už od 14.5..

 

Niektoré zlepšenia

Vo všetkých okresoch sa ruší meranie teploty pred vstupom do obchodných domov, tak isto sa ruší potreba negatívneho testu. Detské kútiky zostávajú naďalej zatvorené. Obmedzenia kapacity stanovuje vyhláška v závisosti od farby okresu, na základe Covid Automatu.

 

Vo všetkých prevádzkach umelých kúpalísk je vyžadovaný 24-hodinový negatívny test. Počet je opäť stanovený farbou okresu. Vo vnútorných priestoroch reštaurácií bdudú môcť hostia konzumovať len v žltom a oranžovom okrese. V múzeách a galériách sú povolené len idnividuálne návštevy, s výnimkou tých "lepších" okresov. Povoľujú sa aj interiérové premietania filmov v kinách, pravdilá sú opäť stanovené podľa farby okresov. Kúpele na základe zdravotných indikácií sú otvorené vo všetkých okresoch. Hromadné podujatia sú povolené, podmienky však zívisia od farieb okresov.  V najmenej ohrozených okresoch sa mení nosenie respirátora v interiéri. Bude povolené rúško. 

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka sa otvoria všetky školy, prišiel čas aj na vysokoškolákov

 

"Ďakujem všetkým, ktorí pracovali na vyhláškach," dodal Mikas na záver. Covid Automt bude podľa Mikasa opätovne aktualizovaný najneskôr v júni. Chystajú sa zorganizovať stretnutie s novinármi, kde by zodpovedali otázky, na ktoré nezostáva čas. "Možno máme dobrý pocit z toho, že sa situácia zlepšuje, dúfam, že tento trend vydrží, ale v iných štátoch to nie je vždy tak, v niektorých štátoch je situácia alarmujúca," dodal Mikas s tým, aby ľudia nenadobudli falošný dojem bezpečia. "Musíme si uvedomiť, že sme uvoľnili strašne veľa vecí, blížime sa k jednotke, týmito opatreniami môžeme očakávať, že reprodukčné číslo sa môže zvýšiť," povedal Mikas a dodal, že by mohlo dôjsť k opätovnéu zvýšeniu pozitivity.

 

Každý týždeň bude zasadať konzílium, ktoré posúdi aktuálnu situáciu na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies