REPORTÁŽ: Peter Nagy a Zuzana Smatanová krstili knihu, nechýbali na ňom pes Bobi, mandarínka Darinka ani Netky!

NETKY.SK • 15 November 2021, 08:00 • 2 min
REPORTÁŽ: Peter Nagy a Zuzana Smatanová krstili knihu, nechýbali na ňom pes Bobi, mandarínka Darinka ani Netky!

Stretnutie po rokoch! Tak by sa dal nazvať krst knihy legendárneho speváka Petra Nagya a speváčky a ilustrátorky Zuzky Smatanovej s názvom Peter Nagy pre deti. Krstnými rodičmi čarovného dielka sa stali interpreti Petrových detských pesničiek Michaela Pašteková a Martin Madej. Pozrite si v exkluzívnej reportáži Netiek, ako vyzerá nakreslená mandarínka Darinka a bývalé detské hviezdy!

slovakia

left justify in out

 

 

 

Pestrú knihu s krásnymi obrázkami a príbehmi vytvorila dvojica slovenských hudobníkov deťom pre radosť. Postavičky najznámejších pesničiek Petra Nagya, ktoré vymyslel, aby sa deti usmievali, oživila po rokoch štetcami a farbičkami Zuzana Smatanová. Keď uvidíte dve blchy v sprche, nosorožca s ponožkami, kravy v cukrárni, mandarínku Darinku, psíka Bobiho, majora Potkana v podpalubí lietadla, fialovú zebru či ružovú tetu, bude vám jasné, že Peter Nagy oslovil tú pravú ilustrátorku.

 

„Knižka vznikla za zvláštnych okolností. Minulý rok počas korona krízy som sledoval Zuzku Smatanovú, že kreslí. Ale nielen tak, ona naozaj kreslí.  Pravidelne dávala na sociálne siete krásnu kresbu, ktorá bola nielen pekná, ale aj vtipná. Tak som jej zavolal, že to takto ďalej nejde. A opýtal som sa jej, že či nechce skúsiť ilustrovať nejaké moje pesničky. A Zuzka bola nadšená, lebo tie piesne pozná od detstva. Ponúkli sme to vydavateľstvu Ikar a ono to hneď zobralo,“ prezradil Peter Nagy.

 

img

Kniha obsahuje texty 15 pesničiek – Čarbičky, Malíček, Mačka pána skladateľa, Prečo krava nenosí žiadnu kravatu?, Major Potkan, Nosorožec, Dve malé blchy, Mandarinka Darinka, Bobi, Hovniválik, Zebra, Pingpong, Tiki-taka, Ružová teta a Vyspi sa do krásy. Zuzana Smatanová obrázky namaľovala s veľkým potešením a svoju hravú predstavivosť spojila s veselou fantáziou autora.

 

„Môj otec bol maliar a rodičia na mne už v detstve spozorovali, že ma baví kresliť. A to sa so mnou vinie celý život, na strednej škole a aj popri hudobnej kariére. Až ten rok korony mi však priniesol priestor a čas, aby som sa tomu venovala viac. Milujem ten svet fantázie, detskú ilustráciu a hranie sa s farbami. Keď ma Peter oslovil, tak som sa skoro zbláznila, bola som veľmi šťastná, akoby som na túto príležitosť čakala celý život,“ vyznala sa Zuzka Smatanová. 

 

Na krste knihy v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei sa zišli nielen spevácke hviezdy, ale aj deti, rodičia a fanúšikovia všetkých vekových kategórií. Knižku uviedol do života Martin Madej a ako inak, vysypal na ňu kocky z lega, ktoré kedysi zjedol jeho pes Bobi.

 

„Už som bol krstným otcom knižky, ale k tejto mám osobnejší vzťah. Pretože pes Bobi som mnou žije už nejaký ten piatok. Toto je určite moja srdcovka. Veľmi sa teším, že sú v nej krásne kresby, úžasné Petrove texty, ktoré sú nielen pre deti, ale aj pre dospelých,“ tešil sa Martin Madej.

 

Na akcii nechýbala ani Michaela Pašteková, ktorá bola kedysi idolom pre tisíce malých slečien. Miška zmizla zo scény ešte ako tínedžerka, ale aj teraz vyzerá mladistvo. Hoci majú dnes Martin aj Miška úspešné kariéry, na obdobie veľkých detských hitov a koncertovania s Petrom Nagyom radi spomínajú. Video, v ktorom Zuzka Smatanová predstaví knihu nájdete tu: 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies