Red Bull 400: Najťažších 400 metrov tvojho života

NETKY.SK • 7 September 2021, 10:18 • 2 min
Red Bull 400: Najťažších 400 metrov tvojho života

Známe podujatie pri skokanskom mostíku na Štrbskom Plese láka tisícky milovníkov adrenalínu. Podujatie Red Bull 400 je na programe 11. septembra a my si priblížime túto náročnú výzvu.

slovakia

left justify in out

Najťažší 400-metrový beh si 11. septembra odbije svoju štvrtú epizódu pri skokanskom mostíku na Štrbskom Plese. Ak si netrénoval, tak počas tohto behu určite oľutuješ, že si do fitka nechodil častejšie.

 

Príprava je základ!

Treba podotknúť, že si na začiatku treba určiť svoje ciele. Či chceš zaútočiť na popredné priečky alebo bude pre teba úspechom, že sa vôbec na vrchol slávnej 400-vky dostaneš. Ak by si chcel útočiť na popredné miesta, tak budeš musieť profesionálne trénovať, pretože konkurencia profíkov je naozaj nabitá. Na štarte stretneš ľudí, ktorí sa celé mesiace pripravujú práve na túto disciplínu.

 

Ak bude tvojím cieľom iba dostať sa na vrcho,l tak by si to mal zvládnuť aj bez tréningu. Táto disciplína nie je nezdolateľná. No priprav sa, že budeš lapať po dychu a po zdolaní si asi povieš, že už nikdy viac.

 

Raňajky, tak ako napríklad pred futbalovým zápasom, nemôžu byť sýte a hlavne veľmi ťažké.  Ľahké raňajky sú základom pred každou záťažou, taktiež treba počas dňa popíjať veľa tekutín, aby vám pri behu nedošlo nevoľno. Dehydratácia by pri takejto záťaži bola tým najtvrdším kameňom úrazu.

 

Pred začatím výstupu hlavne nezabudni na rozcvičku, či to bude strečing alebo pár behov, to už posúdiš podľa vlastnej hlavy. Minimálne 30 minút pred štartom sa treba začať hýbať.

 

 

Treba si rozložiť sily!

Na začiatku behu sa nemôžeš rozbehnúť hlava nehlava! Najlepší pretekári v tom majú jasno a dokážu si perfektne rozložiť sily. Môžeš začať v rýchlejšom tempe, ale nemôžeš si hneď odpáliť nohy. Taktika je základ a práve taktika rozhoduje o najvyšších priečkach.

 

Pred behom a počas neho si to treba hlavne dobre zmanažovať psychicky. Môžeš mať natrénované, ale musíš to mať aj v hlave usporiadané. Mentálna príprava je základnou ingredienciou každého úspešného športovca.

 

V cieli okamžite regeneruj!

Ak sa dostaneš do cieľa, okamžite začni regenerovať svoje telo a napi sa vody. Tvoje teľo bude mať ľudovo povedané  toho dosť. Netreba panikáriť, treba sa napiť a dostať krv späť do obehového systému. Po pár minútach by ste si mali začať užívať pocit splnenej úlohy a bude vás hriať vnútorný pocit, že ste to zvládli.

 

Je to ako aj pri iných náročných disciplínach; počas behu možno budete nadávať, že prečo ste sa prihlásili. No akonáhle sa dostanete do cieľa, tak si uvedomíte, že ste to zvládli a vaše rozhodnutie zaregistrovať sa bolo správne. Zážitok z tohto podujatie je naozaj jedinečný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies