Rada Protimonopolného úradu rozhodla vo veci kartelu pri verejnom obstarávaní v oblasti energetiky

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 12:30 • 2 min
Rada Protimonopolného úradu rozhodla vo veci kartelu pri verejnom obstarávaní v oblasti energetiky

Rada Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (Rada PMÚ) 21. februára 2024 vydala rozhodnutie o rozkladoch podnikateľov SPIE Elektrovod, a.s., AlterEnergo, a.s., a LiV ELEKTRA, a.s., voči prvostupňovému rozhodnutiu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (PMÚ) zo dňa 11. septembra 2023.

slovakia

left justify in out

PMÚ prešetroval podnikateľov na základe podnetu od Nadácie Zastavme korupciu pre podozrenie z možného protisúťažného konania spočívajúceho v koordinácii postupu pri predkladaní ponúk do verejného obstarávania. Toto verejné obstarávanie vyhlásila Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s., a jeho predmetom bola dodávka stavebných a montážnych prác, súvisiacich tovarov a služieb potrebných pri výstavbe a uvedení do prevádzky elektrického zariadenia.

Na základe výsledkov prešetrovania PMÚ začal správne konanie voči šiestim podnikateľom vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž a v ňom dospel k záveru, že štyria podnikatelia svoj postup v procese prípravy a predkladania súťažných ponúk do verejnej súťaže koordinovali.

PMÚ uložil pokutu v plnom rozsahu a zároveň zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky trom podnikateľom (SPIE Elektrovod, a.s., AlterEnergo, a.s., LiV ELEKTRA, a.s.). Štvrtému podnikateľovi (KLEMENT, a.s.) pokutu dodatočne znížil a zároveň mu uložil zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na jeden rok. Voči ostatným dvom podnikateľom (VUJE, a.s., a EGEM s.r.o.) konanie zastavil, keďže sa nepreukázalo, že porušili ustanovenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Rada PMÚ v časti toto rozhodnutie PMÚ potvrdila a uložila pokutu v plnom rozsahu a zároveň zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky podnikateľom:

  • SPIE Elektrovod, a.s., ktorému uložila pokutu vo výške 4 436 700 eur,
  • AlterEnergo, a.s., ktorému uložila pokutu vo výške 1 792 500 eur a
  • LiV ELEKTRA, a.s., ktorému uložila pokutu vo výške 776 200 eur.

Rada PMÚ tiež potvrdila zastavenie konania voči podnikateľom VUJE, a.s., a EGEM s.r.o., keďže sa nepreukázalo, že porušili ustanovenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Rada PMÚ prijala odlišný záver vo vzťahu k priznaniu účasti podnikateľa KLEMENT, a.s., na programe zhovievavosti ako prvostupňový orgán. Zatiaľ čo ten podnikateľovi odňal účasť na programe zhovievavosti z dôvodu neposkytnutia všetkých dôkazov a potrebnej spolupráce, Rada PMÚ vyhodnotila spoluprácu podnikateľa za dostatočnú a prispievajúcu k preukázaniu existencie kartelovej dohody. Výrok rozhodnutia teda zmenila tak, že podnikateľovi s ohľadom na danú skutočnosť uložila zníženú pokutu vo výške 159 700 eur a súčasne mu neuložila zákaz účasti vo verejnom obstarávaní. Tento podnikateľ zároveň využil inštitút urovnania, keď priznal účasť na porušení zákona a prevzal za to zodpovednosť, čo malo tiež vplyv na výšku pokuty.

Rada PMÚ uložila pokuty v celkovej výške 7 165 100 eur.

Rovnako ako PMÚ, aj Rada PMÚ dospela k záveru, že podnikatelia SPIE, a.s., Alter Energo, a.s., KLEMENT, a.s., a Liv Elektra, a.s., sa pri predkladaní ponúk do verejného obstarávania nesprávali nezávisle. Vzhľadom na počet predložených ponúk a skutočnosť, že protisúťažné správanie nebolo preukázané ďalším dvom podnikateľom, ktorí predložili ponuku v predmetnom obstarávaní, PMÚ ani Rada PMÚ nekonštatujú, že posudzovaným konaním bol vopred určený víťaz. Správanie, ktoré bolo štyrom podnikateľom preukázané však znižovalo konkurenčné tlaky a malo za cieľ vylúčiť súťaž medzi týmito podnikateľmi v tomto obstarávaní, a preto napĺňa znaky kartelu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Protimonopolný úrad Slovenskej republiky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies