R. Lintner: Očakávania od Slafkovského sú oprávnené, netreba však zabúdať na jednu podstatnú vec

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 14:40 • 2 min
R. Lintner: Očakávania od Slafkovského sú oprávnené, netreba však zabúdať na jednu podstatnú vec

BRATISLAVA - Útočník Juraj Slafkovský sa už v utorok (30. 4.) pripojí k národnému tímu na reprezentačnom zraze v Žiline. Stále len 20-ročný hráč Montrealu Canadiens má za sebou prvú kompletnú základnú časť v NHL, ktorú zakončil s bilanciou 20 gólov a 30 asistencií.

slovakia

left justify in out

Košický odchovanec sa tak stal s 50 bodmi najproduktívnejším Slovákom v dlhodobej časti súťaže a o jeho hokejové umenie sa teraz bude chcieť oprieť aj reprezentačný výber na majstrovstvách sveta v Česku.

Bývalý obranca Richard Lintner však upozorňuje, že bude mimoriadne dôležité, akých hráčov k sebe Slafkovský dostane do formácie. „Môže byť pre neho výzvou, ako rýchlo dokáže dostať svojich dvoch spoluhráčov na svoju úroveň, aby v reprezentácii dokázali to, čo dokazoval v Montreale,“ zamýšľa sa v rozhovore pre spravodajský portál RTVS Lintner.

 

Vypracoval sa na rozdielového hráča

Juraj Slafkovský má za sebou diametrálne odlišný ročník, ako zažil vlani. Kým v premiérovej sezóne ho v januári z hry vyradilo zranenie kolena, v edícii 2023/2024 ho už nič nelimitovalo, a tak vykorčuľoval do plného počtu duelov v základnej časti. Na jej konci sa napokon stal s dvadsiatimi gólmi a tridsiatimi asistenciami najproduktívnejším Slovákom.

„Juraj sa za sezónu vypracoval na legitímneho rozdielového hráča v NHL a stal sa jedným z troch ofenzívnych lídrov Montrealu. Od začiatku, ako prišiel do NHL, sa snažil hrať na svoj vek profesorský hokej. Niekedy sa mu to darilo a niekedy menej. Teraz sa dostal do situácie, že sa v NHL udomácnil a „harcovnícky“ poloprofesorský hokej mu funguje. Vo veľmi ťažkých situáciách dokáže robiť ťažké rozhodnutia, pričom dá do nich takú ľahkosť, akoby to ani nebolo ťažké. Je to až neuveriteľné. Jeho pokrok v tejto sezóne ma uchvátil ešte viac, ako jeho skvelé čísla v tejto sezóne,“ neskrýva nadšenie Lintner, podľa ktorého bronzovému olympijskému medailistovi, paradoxne, pomohlo aj spomínané zranenie.

„V prvej sezóne ho niekedy dobiehalo, že nôžky ešte nemal vykorčuľované do NHL tempa, akoby sa  žiadalo. Zranenie mu do nejakej miery pomohlo, pretože mal veľa času urobiť perfektnú fyzickú prípravu do ďalšej sezóny. Mladí chlapci vedia túto príležitosť veľmi dobre zužitkovať. Jemu sa to podarilo,“ objasňuje bližšie svoje tvrdenie.

Prvá formácia Canadiens odskočila od ostatných

Sezónu pritom Slafkovský nezačal najlepšie, keď v úvodných 15 dueloch nazbieral len dva body za jeden gól a asistenciu. Posun pozitívnym smerom nastal začiatkom decembra, keď ho tréner preradil do elitnej formácie ku kapitánovi Suzukimu a Caufieldovi.

„Je neskutočné, ako spolu so Suzikim a Caufieldon k sebe pasujú a každý jeden je nezameniteľnou súčasťou elitného útoku. Chémia medzi nimi funguje perfektne. Vždy, keď sú na ľade, tak to smrdí gólom. Od svojich spoluhráčov úplne odskočili a nebojím sa povedať, že ostatní hráči sú len ich sparingpartneri,“ nešetrí Lintner slovami chvály na prvý útok Habs, ktorý si medzi sebou. spolu s obrancom Mathesonom, podelil prvé štyri miesta v klubovej produktivite.

Lintner prognózuje, že v budúcich sezónach môžeme od Slafkovského a celého jeho útoku očakávať ešte viac.

„Z môjho pohľadu je pre Juraja méta 70 bodov úplne reálna. Bol by som prekvapený, keby sa mu ju nepodarilo pokoriť. Musíme stále prihliadať na to, že Juraj ešte nie je na svojom maxime a bude rásť v každej sezóne. Druhá vec je, že aj Montreal sa bude zlepšovať, budú vyhrávať viac zápasov, a tým pádom aj strieľať viac gólov. Okolnosti mu teda nahrávajú. Celá formácia má potenciál robiť aj 80 alebo 90 bodov za sezónu,“ predpovedá víťaz Spengler Cup z roku 2009.

Rovnako pozitívne slová venuje aj hlavnému trénerovi Montrealu Martinovi St. Louisovi, ktorý mal aj napriek Slafkovského pomalšiemu rozbehu trpezlivosť a preradenie na farmu do Lavalu nepovažoval za najvhodnejšie riešenie.

„Volania, aby šiel na farmu boli také „taľafátky“. Hovoria ich mudrlanti, ktorí chcú byť počutí, a preto vyslovujú takéto kontroverzné provokatívne myšlienky. Objektívny dôvod poslať Juraja na farmu nebol. Nepomohlo by mu to a nič by tým nezískal. V rámci jeho rastu by to bolo len zdržiavanie a stratený čas, čo Montreal veľmi dobre vedel. Juraj bol už minulý rok pripravený hrať v NHL, len potreboval získať prax a silu do nôh a nabrať sebapresvedčenie, aby to dokázal opakovať v 80 zápasoch,“ uvádza majster sveta z roku 2002, ktorý si hokejové umenie prvého muža draftovej edície 2022 bol koncom marca pozrieť aj na vlastné oči v samotnej mekke kanadského hokeja.

„Juraj a Caufield sú v Montreale dve najväčšie hviezdy. Juraj z môjho pocitu už zatienil aj kapitána Suzukiho. Ľudia sa chodia pozerať na nich troch. Čestne povedané, zvyšok mužstva je ešte v prestavbe a mužstvo treba ešte veľmi vypracovať a vycibriť. Na pozícii brankára je to fajn. Keď to poviem veľmi mierne, tak obrana je mimoriadne priemerná. Nevšimol som si tam jediného obrancu, ktorý by vynikal nad ostatnými. Okrem prvého útoku ani ostatné útočné formácie nie sú žiadni spielmacheri,“ myslí si Lintner.

Prehodiť pár slov o našom reprezentantovi stihol aj s miestnymi fanúšikmi. Tí priznali, že ich vlaňajšie očakávanie od vtedy len 18-ročného Slafkovského boli prehnané.

„S ľuďmi som sa rozprával v obchode či fanshope. Pýtal som sa ich, čo na Juraja hovoria. Oni, každý jeden, úplne rovnako priznali, že počas prvej sezóny a prvých zápasov, boli ich očakávania enormné a z ich fanúšikovského pohľadu neboli naplnené. Tento rok, najmä v druhej polovici sezóny, si už užívali, čo Juraj predvádzal na ľade. Každý jeden z týchto náhodných fanúšikov povedal, že dnes sa chodia pozerať na hokej na Slafkovského,“ hovorí Lintner.

 

V reprezentácii majú od neho oprávnené očakávania

Hoci sa klubová sezóna pre Slafkovského skončila, kufre na dovolenku baliť ešte nemôže. O jeho hokejové umenie sa bude spoliehať národný tím na MS v Českej republike, v ktorom bude v dvadsiatich rokoch patriť k jedným z lídrov.

„To, že má dvadsať rokov, nie je až také rozhodujúce. Juraj má za sebou už niekoľko šampionátov a olympijskej hry. On je už skúsený reprezentant. Z tohto pohľadu môžu mať fanúšikovia oprávnené očakávania, že bude absolútne dominantný a rozdielový,“ hovorí Lintner.

Slafkovský si naposledy obliekol reprezentačný dres na bronzovej olympiáde v Pekingu a potom aj na MS 2022. Pražský a ostravský turnaj bude jeho štvrtým veľkým hokejovým podujatím. O tom, či v ňom dokáže zužitkovať aj svoju tohtosezónnu montrealskú formu, rozhodne podľa Lintnera aj to, ako rýchlo sa dokážu dostať na jeho úroveň spoluhráči z formácie.

„Pozor na jednu podstatnú vec. Juraj si zvykol v druhej polovici sezóny hrať s dvomi mimoriadne, ale naozaj mimoriadne talentovanými hráčmi. Navykol si tak na určité veci, ktoré už nemusí riešiť vedome a rieši ich podvedome. Chalani už od seba niektoré veci čítali podvedomé a potom sa oddeľovali aj od tých ostatných,“ hovorí.

„Teraz sa dostane do situácie, kedy sa mu poskladá úplne nový útok a tieto veci si bude musieť zažiť nanovo. Môže byť pre neho výzvou, ako rýchlo dokáže dostať svojich dvoch spoluhráčov na svoju úroveň, aby v reprezentácii dokázali to, čo dokazoval vo svojom klubovom tíme. Som zvedavý, ako si dokáže upratať svoj útok, aby ho nemusel niesť na ramenách, ale aby si v ňom rozdelili úlohy. Nebude to jednoduché, ale verím, že to rýchlo zvládne. Pre toto je veľmi dôležité, že do tímu prišiel Tomáš Tatar, pretože on túto úlohu Jurajovi veľmi uľahčí,“ uzatvára Lintner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: TASR / eliteprospects
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies