Putin skritizoval Západ! Nepáčia sa mu plány o umiestnení utečencov z Afganistanu

NETKY.SK • 23 August 2021, 15:25 • 2 min
Putin skritizoval Západ! Nepáčia sa mu plány o umiestnení utečencov z Afganistanu

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin uviedol, že Moskva v spolupráci so západnými krajinami urobí všetko pre zaistenie stability v Afganistane. Nemieni však vpustiť do krajiny ozbrojencov prezlečených za utečencov.

slovakia

left justify in out

Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin odmieta plány Západu o umiestnení utečencov z Afganistanu v krajinách Strednej Ázie predtým, ako dostanú víza do USA či Európy.

 

Militanti v Rusku nie sú vítaní

„To znamená, že do týchto krajín chcú utečencov posielať bez víz, ale k sebe ich vziať bez víz nechcú? To je aký prízemný prístup k riešeniu tohto problému?“ skonštatoval Putin. 

 

Prezident dodal, že Rusko bude o tejto otázke diskutovať na samite CSTO a na ďalších miestach. Tiež je v neustálom kontakte s partnermi zo stredoázijských republík.

 

„Máme s nimi spoločné hranice, ale neexistujú žiadne vízové obmedzenia. Predstavte si: Tisíce alebo milióny utečencov vstúpili do ktorejkoľvek z týchto krajín. Kto sú? Nevieme...a hranice sú dlhé tisíce kilometrov. Sadne si na hocičo – auto alebo somára a prejde po stepi k nám. A čo s tým urobíme?“ povedal ruský prezident. 

 

„Nechceme, aby sa u nás objavili ozbrojenci prezlečení za utečencov. Veľmi dúfame a urobíme všetko pre to, aby sme s našimi západnými partnermi zaistili stabilitu v Afganistane“, doplnil v nedeľu na stretnutí s predstaviteľmi strany Jednotné Rusko.

 

Treba stabilizovať Afganistan

Hlava štátu dodala, že ruské úrady urobia všetko pre zaistenie stability v Afganistane„Nedopustíme, aby sa v našej krajine znovu zopakovalo to, čo sa stalo v 90-tych rokoch. Vtedy sa na Severnom Kaukaze skutočne bojovalo. Tieto hrôzy, ktoré vidíme na území Afganistanu, boli aj u nás, a to všetko nebolo tak dávno. Teraz je všetko stabilné a pokojné. Samozrejme, že existujú problémy, ale to sa nedá porovnať s tým, čo bolo predtým“, zhodnotil.

 

Prezident zdôraznil, že „takéto prvky (militanti) odtiaľ nie sú potrebné – z Afganistanu ani z iných krajín, kde sú“. „Prečo sa zaoberáme Sýriou? Práve preto, aby sa Sýria nezmenila na nejaký druh Afganistanu a aby sa nestala živnou pôdou pre terorizmus“, vysvetlila hlava štátu.

 

Dúfa, že ruské ministerstvo zahraničných vecí s podporou strán zastúpených v parlamente sa bude aj naďalej zodpovedne zaoberať otázkami národnej bezpečnosti.

 

Putin vyjadril vďaku strane Jednotné Rusko a všetkým stranám v parlamente, ktoré „rozhodujú o národnej bezpečnosti“.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies