Psychológovia radia študentom, ako sa z domácej školy nezblázniť

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 10:32 • 2 min
Psychológovia radia študentom, ako sa z domácej školy nezblázniť

BRATISLAVA - Ak dospelí zabudnú na pochvalu, tínedžeri by sa mali odmeniť sami či napísať si, čo v daný deň dokázali.

slovakia

left justify in out

Aj to je jeden z tipov, ktoré zaradili psychológovia Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) do svojej praktickej pomôcky „Ako sa nezblázniť z domácej školy“, ktorá je zverejnená na ich webovej stránke.

 

Pochvala seba samého

O tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Vo svojich odporúčaniach zároveň vyzývajú aj k ostražitosti pred nástrahami on-line sveta, akými sú šikanovanie či zneužívanie.

 

Taktiež navrhujú naplánovať si deň, zašportovať si, skontaktovať sa aj s ľuďmi, na ktorých bežne nemali čas, či nájsť si vlastné pomôcky na učenie.

 

img


Žiaci by nemali v tomto čase zabudnúť na pocit, ktorý prináša pochvala či ocenenie. Psychológovia vysvetľujú, že trochu pochvaly chce zažiť denne každý. Ak na to dospelí zabudnú, mali by sa tínedžeri odmeniť sami, dať si napríklad obľúbenú sladkosť či zahrať si hru.

 

„Napíš doma na veľký papier, čo sa ti v ten deň podarilo urobiť, v čom si bol dobrý – dospelí si to určite takto napísané všimnú,“ radia.

 

Vlastný rozvrh hodín

Tínedžerom tiež navrhujú, ako využiť čas potrebný na školské povinnosti efektívne. Študenti by si mali naplánovať svoj vlastný rozvrh hodín a povinností, prestávok a času na oddych či šport.

 

Podotýkajú, že odkladaním povinností sa zvyšuje stres z nakopenia úloh či zadaní. Odporúčajú im si nájsť aj vlastné pomôcky na učenie, napríklad vtipné video či prezentácie a pri štúdiu nového učiva si predstaviť ako ho niekomu vysvetľuje.

 

Slovenská akadémia vied: Krízu možno zvádnuť vďaka presnému plánovaniu dní


Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia.

 

Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies