Príspevok na rekreáciu a na športovú činnosť dieťaťa už nebude oslobodený od dane

NETKY.SK • 26 Október 2020, 11:20 • 2 min
Príspevok na rekreáciu a na športovú činnosť dieťaťa už nebude oslobodený od dane

BRATISLAVA - Príspevok na rekreáciu, ktorý poskytuje zamestnávateľ svojmu zamestnancovi podľa Zákonníka práce, nebude od začiatku budúceho roka oslobodený od dane.

slovakia

left justify in out

Od dane z príjmov nebude oslobodený ani príspevok na športovú činnosť dieťaťa, ktorý zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi. Vyplýva to z pozmeňujúcich návrhov, ktoré v spoločnej správe k návrhu novely zákona o dani z príjmov minulý týždeň schválil parlamentný výbor pre financie a rozpočet.

 

Zrušia sa viaceré výnimky

"Uvedené sa navrhuje ako jedno z prvých opatrení uvedených v Programovom vyhlásení vlády, a to zrušenie výnimiek zo zdanenia príjmov," uvádza sa v zdôvodnení pozmeňujúcich návrhov.

Oslobodenie príspevku na rekreáciu od dane sa má poslednýkrát uplatniť na rekreáciu, ktorá sa ukončí do 31. decembra tohto roka. V prípade príspevku na športovú činnosť sa oslobodenie od dane poslednýkrát uplatní na športovú činnosť, ktorú dieťa vykonáva najneskôr do 31. decembra tohto roka.

 

img


Zo zákona o dani z príjmov sa má tiež vypustiť nezdaniteľná časť základu dane na kúpeľnú starostlivosť. "Nezdaniteľná časť základu dane na kúpeľnú starostlivosť sa poslednýkrát použije za zdaňovacie obdobie 2020," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Nezdaniteľnú časť základu dane na kúpeľnú starostlivosť si bude možné uplatniť aj na kúpeľnú starostlivosť realizovanú na prelome rokov 2020 a 2021, ak aspoň jeden deň tejto kúpeľnej starostlivosti je poskytovaný v roku 2020.

 

Zrýchli sa proces odpisovania majetku
Ďalším pozmeňujúcim návrhom sa má zo zákona vypustiť osobitný typ daňového zvýhodnenia v podobe kratšieho obdobia odpisovania budov slúžiacich v prevažnej miere na ubytovanie vlastných zamestnancov.

 

"Úprava je vykonaná v nadväznosti na úlohu vyplývajúcu z Programového vyhlásenia vlády SR, ktorej cieľom je odstránenie výnimiek fungujúcich podľa osobitných pravidiel," konštatuje sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Zo zákona sa má tiež vypustiť zvýhodnené daňové odpisovanie technického zhodnotenia a opráv vykonaných na budove, v ktorej sa poskytuje kúpeľná starostlivosť ako aj samotnej budovy, v ktorej sa poskytuje takáto starostlivosť.

 

img

 

"Zrýchlený spôsob odpisovania technického zhodnotenia vykonaného na budove, v ktorej sa poskytuje kúpeľná starostlivosť, ako aj zrýchlený spôsob odpisovania budovy, v ktorej sa poskytuje kúpeľná starostlivosť, sa poslednýkrát použije za zdaňovacie obdobie, ktoré končí najneskôr 31. decembra 2020," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Od začiatku roka 2019 sa rekreačný príspevok vzťahuje iba na zamestnávateľov s viac ako 49 zamestnancami. Podmienkou je pracovný pomer zamestnanca trvajúci najmenej 24 mesiacov, pričom o príspevok je potrebné požiadať.

 

Ostatní zamestnávatelia môžu, ale nemusia, svojím zamestnancom príspevok na rekreáciu poskytnúť. Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi príspevok na domácu rekreáciu v sume 55 % z oprávnených výdavkov vo výške 500 eur, najviac však 275 eur za rok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies