Pred zvolenským divadlom pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre osobnosti mesta

NETKY.SK • 1 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Pred zvolenským divadlom pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre osobnosti mesta

ZVOLEN - Na chodník pred Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre uznávané osobnosti mesta.

slovakia

left justify in out

Na chodník pred Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre uznávané osobnosti mesta. Rozhodli o tom zvolenskí mestskí poslanci na svojom júnovom rokovaní. Zastupiteľstvo sa zhodlo na tom, že dlaždice na námestí budú mať od tohto roka herečka Zlatica Gillová, filmový a televízny architekt Roman Rjachovský a herec Štefan Šafárik. Mesto predpokladá, že ich osadí v septembri.

 

img

herečka Zlatica Gillová

 

Zvolenská herečka Zlatica Gillová po ukončení štúdia v roku 1955 nastúpila do DJGT a vo zvolenskom divadle hrala celý život. Stvárnila v ňom vyše 160 postáv. Roman Rjachovský sa narodil vo Zvolenskej Slatine a detstvo a celú mladosť strávil vo Zvolene. Spolupracoval napríklad na snímkach Pavilón šeliem, Smrť pána Golužu a Sojky v hlave. V roku 2018 získal cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Štefan Šafárik nastúpil do umeleckého súboru DJGT v roku 1967 a pôsobí v ňom už viac ako polstoročie. V súčasnosti je najstarším členom súboru. Získal viacero ocenení, napríklad od mesta Zvolen za dlhoročné herecké umenie i od Literárneho fondu.

 

img

filmový a televízny architekt Roman Rjachovský

 

Cieľom projektu je prezentácia osobností mesta Zvolen, ktorých život, vynikajúci profesionálny výkon a cieľavedomá činnosť významne prispeli alebo prispievajú k obohateniu života spoločnosti. S nápadom prišiel organizátor kultúrnych podujatí a bývalý poslanec mesta Ján Kubiš v roku 2018. Termín uskutočnenia sa však posunul pre rekonštrukciu severnej časti námestia. Pred divadlom v súčasnosti už sú dlaždice. Jednu má herec Andrej Mojžiš, ktorý ostal celý profesionálny život verný DJGT vo Zvolene. Členom zvolenského divadelného súboru sa stal v roku 1953. Ďalšie patria rodákom zo Zvolena, hercovi a divadelnému pedagógovi Jurajovi Slezáčkovi a hercovi Milanovi Lasicovi. Spomienkovú dlaždicu má už aj futbalový tréner Václav Ježek, ktorý doviedol Československo k titulu majstra Európy.

 

img

herec Štefan Šafárik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies