Prečo ľudské telo potrebuje doplnky stravy?

NETKY.SK • 20 Február 2022, 09:00 • 2 min
Prečo ľudské telo potrebuje doplnky stravy?

BRATISLAVA – Mnohé naše lekárne sa postupne menia a pribúda v nich čoraz viac doplnkového drogistického tovaru a všakovakých vitamínov. Sú naozaj osožné, alebo ich všetky vylúčime von z tela v podobe drahého moču?

slovakia

left justify in out

Vitamíny rozdeľujeme na tie, ktoré sú rozpustné v tukoch a na tie, ktoré sa rozpúšťajú vo vode. Prvé sa môžu ukladať v organizme a pri nadužívaní môžu byť toxické, druhé z tela vylúčime najmä močom a stolicou. Z verejne dostupných zdrojov sa dozvieme, že vitamín je organická zlúčenina, ktorú organizmus prijíma vo veľmi malých (stopových) množstvách. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich spravidla samé syntetizovať a musí ich teda získavať z potravy.

 

img

 

Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria k základným zložkám ľudskej potravy. V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť, a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy.

 

img

 

Pri nedostatku vitamínov (hypovitaminóze) sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu alebo aj veľmi vážne ochorenia. Prebytku niektorých vitamínov (hypervitaminóze) sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestane vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči. Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najcharakteristickejší je v tomto vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo prípady s doživotnými následkami. Vitamíny sú nevyhnutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné udržiavať a posilňovať imunitné reakcie.

 

Doležité sú však aj doplnky výživy. Za všetky, pretože im chcem venovať samostatnú kapitolu, spomeňme aspoň esenciálne a živočíšne nenasýtené mastné kyseliny, resveratrol a astaxantín. Celkom prvou firmou, ktorá na Slovensku predstavila astaxantín je švédska firma Oriflame. Pridávajú ho tiež do krémov a zaručujú maximálnu synergickú účinnosť. Pomáhajú nám najmä v prevencii civilizačných chorôb. Spomeňme tiež geléé royal, včelí peľ, pergu, arabinoxylan, peptidy, betaglukány, sabu a mnohé ďalšie.

 

img

 

Skvelý astaxantin, spolu s unikátnym nápojom na redukciu hmotnosti a nenasýtenými mastnými kyselinami od švédskeho lídra v oblasti kozmetiky a doplnkov stravy, firmy Oriflame, môžete vyhrať v oboch našich kanáloch, na facebooku a instagrame. V hre sú 2 a 2 takéto naprosto jedinečné balíčky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies