Poslanec nemôže byť Boh a mať väčšie práva ako ľudia, ktorí ho volia

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:13 • 2 min
Poslanec nemôže byť Boh a mať väčšie práva ako ľudia, ktorí ho volia

Poslanec nemôže byť Boh a mať väčšie práva ako ľudia, ktorí ho volia

slovakia

left justify in out

img

Poslanecká imunita je podľa poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (SaS) absolútna absurdnosť a treba ju zrušiť. "Poslanec nemôže byť Boh a mať väčšie práva ako ľudia, ktorí ho volia," vyhlásil dnes Matovič po tom, ako na priechode pre chodcov na Kamennom námestí v Bratislave zaparkoval svoje auto.
Na mieste stálo vozidlo necelú pol hodinu, kým prišla mestská polícia. Po jej príchode Matovičovo auto odtiahla odťahová služba. Poslanec si následne po vozidlo išiel na Bazovú ulicu v Bratislave, kde zaplatil iba za odtiahnutie. "Pokutu za priestupok, teda za to, že som stál na priechode pre chodcov, som mestským policajtom neplatil. Povedali, že ma môžu len poučiť, ale inak ma riešiť nemôžu, lebo mám imunitu," povedal pre TASR Matovič.
Odťahovú službu zaplatiť musel podľa vlastných slov preto, že imunita sa vzťahuje na ľudí a nie na veci. Na to ho upozornil aj mestský policajt. Či Matovičovi hrozí za tento počin sankcia, poslanec nevedel povedať. Ale tvrdí, že pokiaľ áno, je na ne pripravený.
Matovič chcel svojím dnešným počínaním podľa vlastných slov poukázať na absurdnosť poslaneckej imunity a na to, že on ako poslanec môže takto beztrestne porušovať zákon. "Poukazujem na to, čo môžem. Obyčajný človek si toto dovoliť nemôže. Ja tým, že mám nejakú tú kartičku, si to dovoliť môžem. To nie je normálne a preto je to referendum," zdôvodnil svoju dnešnú akciu Matovič, ktorý vraj po poslaneckých výsadách netúži.
Okoloidúci ľudia si za sklami auta mohli prečítať odkaz: "Tichý protest ZA rovnosť pred zákonom. Toto ja urobiť môžem. Beztrestne. Môžete to urobiť aj vy? Tento chorý prežitok môžeme v sobotu konečne zrušiť." Matovič tak vyzýval ľudí k účasti na referende, ktoré sa uskutoční v sobotu 18. septembra. Občania sa v ňom môžu vyjadriť aj k otázke zrušenia poslaneckej imunity.
Matovič sa na referende zúčastní. "Myslím si, že keď 400.000 ľudí podpisom povedalo, že chce referendum a chce sa k tým otázkam vyjadriť, vážim si ich vôľu a na referendum pôjdem," vyhlásil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies