Poslanci EP veria, že Slovensko bude veľmi odvážne v znižovaní emisií

NETKY.SK • 19 Október 2020, 14:57 • 2 min
Poslanci EP veria, že Slovensko bude veľmi odvážne v znižovaní emisií

Slovenskí europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik vyzývajú k razantnejšiemu znižovaniu emisií CO2.

slovakia

left justify in out

Brusel - Cieľ EÚ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent v porovnaní so stavom z roku 1990 nie je v súlade s návrhom vedcov. Aj postoj slovenskej vlády je viac váhavý ako pevný. Myslí si to slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

 

 

Takto hodnotil výsledky minulotýždňového (15. - 16. októbra) summitu EÚ v Bruseli. Pripomenul, medzi dôležité oblasti patrilo práve aj spomenuté stanovenie klimatických cieľov.

 

"Európski lídri sa posunuli ku dohode a priblížili sa k stanoveniu cieľa pre zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030. Vedci varujú, že cieľ musí byť odvážny, ak chceme udržať globálne otepľovanie pod hranicou 1,5 stupňa Celzia," povedal Hojsík s tým, že cieľ nebude v súlade s návrhom vedcov.

 

„Ale mohol by byť prijatý aspoň návrh Európskej komisie, a teda 55 percent," doplnil poslanec Európskeho parlamentu.

 

 

Europoslanec Michal Wiezik (Spolu-OD) upozornil na európsky cieľ. Ten totiž umožní, aby niektoré štáty hranicu nedodržali, ak iné budú úspešnejšie. No za správnu považuje ochotu európskych lídrov prijať rozhodnutie do konca roka. Páči sa mu aj fakt, že nepožadovali naďalej zostať pri 40-percentnej hranici zníženia emisií.

 

"Cieľ sa bude brať na celoeurópskej úrovni, teda jednotlivé štáty budú mať možnosť ho nedosiahnuť, ak iné budú v napĺňaní úspešnejšie. Takýto scenár očakávam v prípade Dánska, ktorého národný cieľ je až 80 percent do roku 2030. Naopak zaostávanie možno čakať u Poľska, kde je viazanosť na uhlie príliš vysoká," upozornil.

 

Martin Hojsík dodal, že musíme byť oveľa ambicióznejší. "Nemôžeme ukazovať prstom na iné krajiny, ale musíme patriť medzi lídrov v boji proti klimatickej kríze. Riešenie klimatickej krízy nie je len výzvou, ale aj veľkou príležitosťou. Slovensko, ako aj zvyšné štáty EÚ, majú príležitosť premeniť sa na moderné krajiny pripravené na budúcnosť," uzavrel Hojsík. Wiezik verí, že aj Slováci budú patriť k tým, ambicióznejším.
 

 

Spomenutí poslanci EP pôsobia ako členovia výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

 

Za cieľ maximálne znížil emisie CO2 lobuje aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá pôsobila aj ako občianska aktivistka. Podľa niektorých klimatológov je globálne otepľovanie prirodzený proces, ktorý sa stále opakuje v periódach a neustále sa opakuje. Nazdávajú sa, že žiadne opatrenia nepomôžu, jedine sa nimi spomalí nevyhnutný proces.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies