Ponúkame vám ďalšie odborné poznatky o údajných čiernych červoch v respirátoroch!

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 15:08 • 2 min
Ponúkame vám ďalšie odborné poznatky o údajných čiernych červoch v respirátoroch!

Odborníci sa opäť pozreli na populárne červíky v respirátoroch, ktoré obleteli svet. Na čo prišli?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od začiatku pandémie začali prostredníctvom internetu kolovať rôzne konšpiračné teórie, videá, názory, klamstvá a hoaxy. Väčšina z nich je vedecky vyvrátiteľná, aj keď sa nám to možno na prvý pohľad nemusí zdať logické. V jednom článku sme sa už venovali tejto téme, no objavili sme ešte o niečo logickejšie vyjadrenie odborníkov. V posledných dňoch sa šíri informácia a videá, ktoré zobrazujú akési čierne červíky, či parazity v repsirátoroch. Nachádzajú sa v použitých respirátoroch, ale i v nových, práve rozbalených. Možno ich vidieť aj pomocou lupy, či zoomu kvalitného mobilného telefónu. Hýbu sa. Môžete to kľudne vyskúšať. Zrejme ich nájdete aj vy. Niet sa čo čudovať, že ľudia veľmi rýchlo rozšírili fámu o tom, že je to druh parazita, ktorý sa žiaľ vyskytuje až niekde v Afrike.

 

 

Súvisiaci článok: Kolujú informácie o malých čiernych parazitoch v respirátoroch. Ako to naozaj je?

 

Jednoznačne sú to textílie

V našom prvom článku sme vysvetlili, že ide o čiastočky prachu. Každopádne, viacero odborníkov sa tomuto vzácnemu fenoménu venovalo. A majú o niečo lepšiu odpoveď, ako sú chumáče prachu. Dr.  Christoph Specht pre portál RTL.de povedal čo za tým naozaj je. "Čo môžem povedať z biologického a medicínskeho hľadiska? Nič tu do seba nezapadá spredu ani zozadu,"  povedal Specht. "Nejde o živé bytosti, alebo nanočipy,  ale iba o textilné vlákna, ktoré nepredstavujú preukázané zdravotné riziko. Nepohybujú sa samy od seba, ale skôr prostredníctvom statickej elektriny alebo prievanu," povedal Dr.Specht.  Odkiaľ však tieto tmavé vlákna pochádzajú? Kriminálny biológ Dr. Mark Benecke sa taktiež na tento fenomén pozrel pod mikroskopom. „Môže to byť napríklad vlákno, ktoré poletuje v továrni, kde sa vyrábajú respirátory, a oddelilo sa od pracovného odevu tamojších zamestnancov,“ hovorí Benecke. Podľa Beneckeho existujú tiež len dve možné vysvetlenia pohybu týchto textílií. „Buď preto, že hovorím, teda kvôli prievanu, alebo preto, že tam pôsobí statická elektrina,“  povedal Benecke.  Benecke si je istý, že sú to jednoznačne vlákna z oblečenia.

 

img

 

Statická elektrina

Statická elektrina je označenie pre javy, ktoré sú spôsobené nahromadením elektrického náboja na povrchu rôznych telies a predmetov a ich výmenou pri vzájomnom kontakte. Ak materiál obsahuje elektrický náboj, či už pozitívne alebo negatívne, je vždy elektrostaticky nabitý. Náboj sa potom môže odovzdať z jedného telesa na druhé dotykom alebo sršením, najmä z hrotov telies, či výbojom. Podobná vec sa stáva pri dôkladnom česaní vlasov, kedy vzniká elektrostatická elektrina a aj relatívne dlhé vlasy sú schopné pohybu. Hlavne medzi školákmi je obľúbený pokus s nafukovacím balónom, kde trením balóna o vlasy vzniká statická elektrina.

 

img

 

Statický náboj vzniká pri styku a opätovnom oddelení dvoch materiálov, alebo ich trením. Trením sa totiž atómom jedného predmetu odoberajú elektróny a prevažuje v ňom potom kladný náboj, zatiaľ čo v druhom predmete elektróny pribudnú, a preto je záporne nabitý. Rovnako sa občas každému stane, že sa dotkne napríklad zárubne dvier, alebo iného človeka, a zacíti mierny elektrostatický výboj. Vzniká napríklad interakciou textílií, ktpré máme na sebe. Je to úplne bežný jav. Vzhľadom k tomu, že odborník sa vyjadril, že v prípade malých čiernych "teliesok" nachádzajúcich sa v respirátoroch, ide o textílie, ktoré sa tam mohli ocitnúť počas výroby a  veľmi ľahko sa stane, že manipuláciou s respirátorom dochádza ku vzniku statickej elektriny.

 

Nezabúdajme, že všetky materiály, vrátane vodičov, môžu byť triboelektricky nabité. Množstvo náboja je ovplyvnené typom materiálu, rýchlosťou kontaktu a oddeľovania, vlhkosťou a niekoľkými ďalšími faktormi. Čo vysvetluje spozorované tvrdenia mnohých ľudí, že pohyb malých čiernych "červíkov" v respirátore je ovplyvnený teplotou, či vlhkosťou.

 

Obyčajný prievan

Rovnako však k pohybu malých čiernych "teliesok" môže dochádzať aj pomocou prievanu. Keď počujeme slovo prievan, evokuje to v nás silnejšie prúdenie vzduchu. Spomente si na otvorené okná a silu, akou sa dokážu zatvoriť dvere. V tomto prípade sa i ťažké dvojmetrové dvere hýbu samé, bez nášho pričinenia. V prípade maličkých textílií však netreba veľký prievan. Bohate stačí vzduch, ktorý vydychujeme z našich úst. Prípadne vzduch vyprodukovaný rozprávaním. 

 

V novom respirátore nemôže byť žiaden živý organizmus

Všetky takéto ochranné pomôcky, vrátane respirátorov, sa po výrobe sterilizujú. „Napríklad cez ne prechádza plynný etylénoxid, aby zabil všetky choroboplodné zárodky, vírusy a baktérie,“ povedal Benecke. Etylénoxid je vlastne karcinogén kategórie 1B, to znamená, že podľa databázy látok GESTIS by mohol spôsobiť rakovinu. Ale proces sterilizácie je mimoriadne prísne kontrolovaný, aby sa zabezpečilo, že všetky zvyšky Etylénoxidu sú pre ľudí neškodné. Benecke porovnal nebezpečenstvo, získania rakoviny vďaka respirátoru, s návštevou čerpacej stanice. „Jedovatých látok, ktoré tam vdychujete, je mnohonásobne viac,“ povedal Benecke. Takže je v podstate nemožné, aby sa tam nachádzali parazity, ktoré momentálne ľudská spoločnosť vyzdvihuje do povedomia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies