Politická situácia v Španielsku je na bode mrazu

NETKY.SK • 23 Júl 2019, 15:05 • 2 min
Politická situácia v Španielsku je na bode mrazu

MADRID - Počas dnešného dňa nastala v Madride veľmi nepríjemná situácia pre úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza. V parlamente totiž prebiehalo hlasovanie za vyslovenie jeho dôvery.

slovakia

left justify in out

Za premiéra sa postavilo 124 poslancov, no až 170 bolo za vyslovenie nedôvery, 52 poslancov sa zdržalo hlasovania. V parlamente zloženého z 350 členov potreboval Sánchez minimálne 176 hlasov. Potrebnú podporu však nezískal a preto je na štvrtok naplánované druhé hlasovanie, kde mu bude stačiť na potvrdenie funkcie aj jednoduchá väčšina z hlasujúcich poslancov.

 

img

 

Sánchez začiatkom týždňa načrtol vládny program so zvýšením výdavkov na sociálnu sféru, ktorá by následne mala presvedčiť krajnú ľavicu, aby mu pomohla vrátiť sa k moci. Uchádza sa totiž o podporu poslancov krajne ľavicovej strany Môžeme (Podemos), ako aj podporu malých regionálnych strán.

 

 

Koncom apríla Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) zvíťazila v parlamentných voľbách. No keďže nezískala väčšinu, nemôže sa na chode celého Španielska podieľať úplne sama. Sánchez okrem iného sľúbil znovu zvýšiť minimálnu mzdu, prispôsobiť penzie inflácii a zvýšiť investície do vzdelávania na úroveň 5 % HDP.  Líder Podemos Pablo Iglesias cez víkend ustúpil od svojej požiadavky na kreslo v budúcej španielskej vláde, aby uľahčil vytvorenie koalície s PSOE.

 

 

Sánchez už predtým vyhlásil, že je ochotný vstúpiť do koalície s Podemos, pokiaľ Iglesias nebude členom vlády. Dôvodom sú podľa premiérových slov názorové rozdiely v súvislosti s nezávislosťou Katalánska, s ktorou PSOE nesúhlasí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies