Policajtka si pomýlila zbraň s paralyzérom. Pri kontrole smrteľne postrelila mladého muža

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 14:54 • 2 min
Policajtka si pomýlila zbraň s paralyzérom. Pri kontrole smrteľne postrelila mladého muža

MINNESOTA - Policajtka, ktorá v minnesotskom meste Brooklyn Center pri cestnej kontrole postrelila Afroameričana, si pomýlila zbraň s paralyzérom.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťosemročná Kim Potter, ktorá pre policajný zbor v meste pracuje už 26 rokov, vystrelila, keď sa pokúšali zatknúť 20-ročného Daunteho Wrighta  a on nespolupracoval. Podľa policajného náčelníka Tima Gannona to bol „náhodný výstrel“. Potter po incidente dostala administratívne voľno, informval spravodajský portál BBC.

 

img

Wrighta policajti zastavili v nedeľu pre dopravný priestupok. Zistili, že je na neho vydaný zatykač, a tak sa ho pokúsili sa zatknúť. Gannon počas tlačovej konferencie v pondelok ukázal video z kamery na policajtkinej uniforme, na ktorom vidno, ako sa mladý muž pokúša nastúpiť do auta, zatiaľ čo mu chcú policajti nasadiť putá. Policajtku možno počuť, ako opakuje slovo paralyzér, čo je bežný policajný postup. Wright následne nasadá do auta a odchádza ním, zatiaľ čo policajtka nadávajúc hovorí, že ho postrelila. Smrteľne zranený Wright prešiel s autom ešte niekoľko ulíc, no neskôr havaroval.

 

img

Starosta Brooklyn Center Mike Elliot sa vyjadril, že by policajtku mali prepustiť.  "Práve som telefonoval s Daunteho otcom, aby som vyjadril úprimnú sústrasť. Neviem si predstaviť bolesť, ktorú práve prežíva jeho rodina. Tiež som ho ubezpečil, že urobím všetko pre zabezpečenie spravodlivosti," napísal na sociálnej sieti Elliot.


V utorok podľa denníka StarTribune rozhodne o tom, či o prácu príde náčelník Gannon. Úmrtie Wrighta vyvolalo v meste protesty. Ľudia v pondelok vyšli už druhý deň do ulíc, aj napriek tomu, že o 19:00 začal platiť v štyroch okresoch zákaz vychádzania za posilneného nasadenia polície. Demonštranti hádzali do policajtov predmety, vrátane petárd, a tí reagovali zábleskovými granátmi a slzným plynom. Plukovník štátnej polície v Minnesote Matt Langer na tlačovom brífingu po polnoci oznámil, že okrem vzdorných demonštrantov zaevidovali sporadické incidenty rabovania v meste a okolí. Počas nepokojov zatkli zhruba 40 ľudí.

 

img

Americký prezident Joe Biden reagoval na tieto nepokoje a uviedol, že pokojné protesty sú „pochopiteľné“, no dodal, že nič neopodstatňuje rabovanie. Brooklyn Center sa nachádza severne od Minneapolisu, kde pokračuje ostro sledovaný proces s bielym expolicajtom v prípade úmrtia Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zásahu z minulého roka. Právnici Dereka Chauvina v pondelok požadovali, aby porotu odlúčili od iných ľudí, aby ich neovplyvnili udalosti z ostatných dní. Sudca túto žiadosť zamietol. Zábery zo zatýkania Floyda vyvolali masívne protesty proti rasizmu. Orgány činné v trestnom konaní sa pripravujú na možné nepokoje po tom, ako porota dospeje k verdiktu.

 

Prečítajte si tiež: Policajný šéf vypovedal, že Chauvin pri zatýkaní Floyda porušil pravidlá
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies