Počet civilných obetí v Afganistane dramaticky stúpa, až polovicu z nich tvoria deti

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 19:46 • 2 min
Počet civilných obetí v Afganistane dramaticky stúpa, až polovicu z nich tvoria deti

KÁBUL - Počet civilistov, ktorých v Afganistane zabili alebo zranili v prvej polovici tohto roka, dosiahol rekordnú úroveň.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novej správy Organizácie Spojených národov (OSN), podľa ktorej doposiaľ v roku 2021 v krajine zaznamenali viac ako 1 600 civilných úmrtí

 

Počet obetí rapídne stúpa

To je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nárast o 47 percent. Obete za máj a jún dosiahli najvyššie čísla za dané obdobie od začiatku záznamov OSN v roku 2009. Organizácia varuje, že počet obetí by mohol ešte ďalej stúpať, informuje spravodajský portál BBC.

 

img

Za 64 percent civilných obetí sú podľa správy OSN zodpovedné protivládne sily. Deti pritom predstavovali až 32 percent zo všetkých obetí.

 

Súvisiaci článok: Taliban vyhráva, niektoré krajiny v Afganistane uzavreli konzuláty a Tadžikistan posilňuje hranice

 

Taliban využil stiahnutie spojeneckých vojsk 
Afganské vládne sily bojujú s povstalcami z hnutia Taliban, ktoré má pod kontrolou veľké časti krajiny. Väčšina zahraničných síl sa z krajiny po takmer 20-ročnej misii stiahla.

 

Americký veliteľ Kenneth McKenzie v sobotu uviedol, že americké sily budú pokračovať v náletoch na podporu afganských vojakov, nešpecifikoval však, či tak budú robiť aj po tom, ako sa im 31. augusta skončí misia.

 

img

Mierové rokovania medzi vládou a Talibanom napredujú pomaly. Osobitná vyslankyňa OSN pre Afganistan, Deborah Lyons, vyzvala obe strany, aby „dbali na pochmúrnu a desivú trajektóriu konfliktu“.

 

„Správa poskytuje jasné varovanie, že bezprecedentné počty afganských civilistov zahynú a budú tento rok zmrzačené, pokiaľ neustúpi zvyšujúce sa násilie,“ uviedla v správe.

Prečítajte si tiež: VIDEO: V blízkosti prezidentského paláca v Kábule dopadli tri rakety



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies