Ostrovný štát Palau žiada USA o posilnenie hliadok vo svojich vodách, dôvodom sú čínske lode

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 13:15 • 2 min
Ostrovný štát Palau žiada USA o posilnenie hliadok vo svojich vodách, dôvodom sú čínske lode

TOKIO - Tichomorský ostrovný štát Palau požiadal Spojené štáty, aby posilnili hliadkovanie v jeho vodách, pretože do jeho výlučnej hospodárskej zóny nedávno prenikli čínske plavidlá.

slovakia

left justify in out

Tichomorský ostrovný štát Palau požiadal Spojené štáty, aby posilnili hliadkovanie v jeho vodách, pretože do jeho výlučnej hospodárskej zóny nedávno prenikli čínske plavidlá. V stredu to uviedol palauský prezident Surangel Whipps. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

 

Prezident povedal, že by privítal aj väčšiu vojenskú prítomnosť USA a ich jednotky by doplnili existujúcu pobrežnú stráž a civilné zásahové tímy. Požiadavka Palau prichádza v čase, keď Washington a Peking súperia o mocenský vplyv v tomto strategickom regióne. "Bez ohľadu na to, čo sa stane, budeme v centre všetkého diania, takže je dôležité, aby sme boli chránení," povedal Whipps počas návštevy Tokia. Dodal, že "ak chcete dosiahnuť mier, musíte ukázať silu". Palau identifikovalo čínske plavidlá vo svojich vodách ešte v máji. Jedna loď pravdepodobne skúmala oblasť v blízkosti optických káblov, ktoré sú dôležité pre komunikáciu krajiny. V Palau sa už v minulosti uskutočnilo americké vojenské cvičenie a USA plánujú do roku 2026 nainštalovať v krajine nadhladinový radar. Tri tichomorské ostrovné štáty (Palau, Mikronézia a Marshallove ostrovy) majú s Washingtonom dlhoročné zmluvy, na základe ktorých USA majú zodpovednosť za ich obranu a poskytujú im hospodársku pomoc. Táto spolupráca sa začala ešte počas druhej svetovej vojny.

 

Svoju bezpečnostnú prítomnosť v Tichomorí sa snaží posilniť aj Čína. Vlani uzavrela bezpečnostný pakt so Šalamúnovými ostrovmi, čo znepokojilo USA, Austráliu a Nový Zéland. Washington v máji uzavrel dohodu o obrannej spolupráci s Papuou-Novou Guineou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies