Osem vplyvných médií vyzýva Európsku komisiu na dôsledné vyšetrenie vraždy maltskej novinárky

NETKY.SK • 3 November 2017, 10:48 • 3 min
Osem vplyvných médií vyzýva Európsku komisiu na dôsledné vyšetrenie vraždy maltskej novinárky

LONDÝN - Osem mienkotvorných európskych médií vyzvalo Európsku komisiu na začatie nezávislého vyšetrovania nedávnej vraždy vplyvnej maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej.

slovakia

left justify in out

V otvorenom liste adresovanom Európskej komisii predstavitelia vedenia britskej spravodajskej spoločnosti BBC, denníkov New York Times (USA), Le Monde (Francúzsko), Süddeutsche Zeitung (Nemecko), Financial Times (USA), El País (Španielsko) a La Repubblica (Taliansko) píšu, že "škandalózna vražda" investigatívnej novinárky "brutálnym spôsobom pripomína nebezpečenstvá, ktoré hrozia profesionálnym novinárom i občanom, keď upozorňujú na korupciu".

 

Žiadajú členov EK, aby využili všetky právomoci, ktoré majú k dispozícii, a dohliadli na to, aby sa smrť Daphne Caruanovej Galiziovej dôsledne vyšetrila a bol tak vyslaný jasný signál podpory novinárom na Malte i vo zvyšku sveta.

 

Caruanovú Galiziovú - 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.

 

Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Vyšetrovatelia doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.

 

Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies