Opozícia opustila rokovaciu sálu po tom, ako sa mimoriadna schôdza NR SR posunula

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 06:37 • 2 min
Opozícia opustila rokovaciu sálu po tom, ako sa mimoriadna schôdza NR SR posunula

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza, na ktorej chcela skupina poslancov Národnej rady SR (NR SR) odvolávať Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií, sa vo včerajších hodinách nakoniec nekonala.

slovakia

left justify in out

Plénum totiž ani na dvakrát nebolo uznášaniaschopné, prezentovalo sa iba 53 členov zákonodarného orgánu. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) stanovil nový termín mimoriadnej schôdze na dnešný deň (stredu 30. júna o 12:00). Ešte predtým bude plénum od 9:00 pokračovať v rokovaní riadnej 32. schôdze.

 

HLAS-SD 

Rokovaciu sálu Národnej rady SR (NR SR) opustili nezaradení poslanci na protest proti správaniu koalície. Nikto z 39 poslancov, ktorí sa podpísali pod mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) nebude v sále, a preto sa schôdza neotvorí. Na brífingu to médiám povedal nezaradený poslanec a líder strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini.

 

 

Podľa jeho slov budú všetci prítomní v pléne v stredu 30. júna od 9:00. Predseda Hlasu-SD poukázal na to, že začiatok schôdze sa niekoľkokrát posúval, dôvod však nepozná. Keď podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) vyzval poslancov, aby sa prezentovali, plénum nebolo uznášaniaschopné.

"Budeme čakať, ako sa s týmto vysporiada predseda parlamentu," povedal Pellegrini. Odmieta, aby sa s opozíciou narábalo nekultúrne a nedôstojne. Podľa neho je koalícia v neistote a "snaží sa takýmto spôsobom oddialiť hlasovanie o osude Igora Matoviča".

 

SMER-SD
Predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico podotkol, že hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si nie je isté tým, ako zahlasuje poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS).

 

img

 

Sme rodina 
Za odvolanie Matoviča nebudú hlasovať ani poslanci za hnutie Sme rodina. Novinárom to v parlamente ozrejmil predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský.

 

OĽaNO

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš v reakcii na to médiám povedal, že podpredseda NR SR Grendel mal technické problémy, preto sa posúval začiatok schôdze. Tvrdí, že poslanci za OĽaNO boli pripravení rokovať.

 

img

 

Šipoš zároveň nemá informáciu o tom, že by Matovič odmietol ísť na poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS). Doplnil, že poslanecký klub OĽaNO je za zotrvanie ministra financií vo funkcii.

 

Zvolanie schôdze iniciovali nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Návrh odovzdali do podateľne parlamentu v pondelok 28. júna. Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies