OLAF potvrdil obrovský biznis s agrodotáciami na Slovensku. Státisíce eur tak skončili vo vreckách podvodníkov

NETKY.SK • 22 Január 2021, 09:53 • 2 min
OLAF potvrdil obrovský biznis s agrodotáciami na Slovensku. Státisíce eur tak skončili vo vreckách podvodníkov

BRATISLAVA – Agentúra EÚ pre vyšetrovanie podvodov (OLAF) potvrdila, že na Slovensku sa podvádzalo s akreditáciami. Mnohí žiadatelia tak dostali peniaze na betónové plochy a takýmto spôsobom sa obhadzovali z európskych peňazí.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom poslanec zo strany Za ľudí Tomáš Valášek na sociálnej sieti Facebook. Ako v úvode napísal „SNS je preč, hanba zostala“.

 

OLAF potvrdil podvody s agrodotáciami

Čím nepochybne narážal na škandál a najväčšiu korupčnú kauzu minulého roka Dobytkár spájanú práve so Slovenskou národnou stranou, pri ktorej skončilo v putách hneď niekoľko úradníkov vrátane bývalého šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha či finančníkapodporovateľa SNS Martina Kvietika.

 

img

 

Sú obvinení z obchodovania s agrododotáciami a brania úplatkov za kladné posúdenie žiadostí od uchádzačov o tieto dotácie.

 

„Európska únia pred pár hodinami oznámila výsledky vyšetrovania podvodov s agrodotáciami na Slovensku. Je to žalostné čítanie,“ skonštatoval Valášek.

 

 

Eurofondy išli na betónové plochy

Agentúra EÚ pre vyšetrovanie podvodov potvrdila, že dotácie boli udeľované na pozemky, ktoré nebolo možné nijakým spôsobom obrábať, pretože išlo o betónové plochy.

 

Ako poslanec doplnil, agentúra tiež potvrdila, že na Slovensku panuje zmätok v tom, ako sa dokazuje právo na užívanie pôdy. „Veľmi ťažko sa dohľadáva, že kto a na základe čoho užíva ktorú pôdu,“ skonštatovala agentúra.

 

Takýmto spôsobom dochádza ku chaosu, ktorí nepochybne zneužívali mnohí poberatelia.

 

„Podvodníci si úplne v pohode nárokujú na dotácie na pôdu, ktorú legálne užíva niekto iný. Poľnohospodárska platobná agentúra nemá chuť vyšetrovať, kto je v práve. Poctiví farmári nemajú čas s podvodníkmi bojovať. Zväčša sa vzdajú nároku na dotáciu na pôdu, ktorú poctivo prenajímajú a obhospodarujú,“ zhrnul situáciu poslanec.

 

Prečítajte si tiež: Martin Kvietik a Juraj Kožuch obvinení v kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

 

Slovensko potrebuje centrálny register

OLAF tiež vo výsledkov vyšetrovania skonštatoval, že Slovensko “má veľmi slabý mechanizmus overovania nárokov na obhospodarovanie pôdy”, pričom slabiny tohto systému sú “zneužívané na prideľovanie dotácií netransparentne a diskriminačne.”

 

Agentúra odhadla škody na vyše jedného milióna eur, ktoré boli takýmto spôsobom spreneverené a nedostali sa tak k farmárom, ktorí reálne mali na dotácie nárok.

 

„Správa Európskej agentúry pre boj s korupciou je hanbou predošlej vlády. Náprava krívd je už zodpovednosťou tej súčasnej,“ zdôraznil Valášek s tým, že Slovensko urgentne potrebuje centrálny register, ktorý by záväzne ukazoval, kto ktorú poľnohospodársku parcelu nielen vlastní, ale aj reálne a legálne obhospodaruje.

 

img

 

Podľa poslanca musí byť tento register právne záväzný, po vzore katastra nehnuteľností, aby si v prípade viacerých žiadostí o dotáciu PPA vedela jednoducho pozrieť v počítači alebo na mobile, že kto je legitímny užívateľ.

 

„Nelegitímneho žiadateľa treba rovno nahlásiť na políciu ako podvodníka,“ podotkol Valášek s tým, že register konečných užívateľov pôdy by mal byť jednoduchý, prehľadný a ideálne dostupný v mobile. „Chcem vedieť, kto čo užíva? Otvorím appku a pozriem sa,“ uzavrel poslanec.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Podpredsedníčka vlády predstavila dve zásadné zmeny v čerpaní eurofondov

 

Kauza Dobytkár

Obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti čelia viaceré osoby, okrem Kožucha či Kvietika aj bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodta, ale aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý vlastní súkromnú bezpečnostnú službu Bonul a Peter Kuba.

 

img

 

Pri policajnej akcii s krycím názvom Dobytkár skončilo v putách 22. apríla až 24 osôb. Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Väzobne stíhaných je sedem ľudí.

 

Prečítajte si viac: Obvinení funkcionári v najväčšej korupčnej kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies