Novým šéfom vojenskej tajnej šlužby sa stal generálmajor Igor Sergun

NETKY.SK • 28 December 2011, 09:02 • 2 min
Novým šéfom vojenskej tajnej šlužby sa stal generálmajor Igor Sergun

Novým šéfom vojenskej tajnej šlužby sa stal generálmajor Igor Sergun

slovakia

left justify in out

img

Novým šéfom najväčšej ruskej spravodajskej služby GRU sa dnes stal generálmajor Igor Sergun. Informovali o tom ruské tlačové agentúry a ministerstvo obrany.
O novom šéfovi vojenskej spravodajskej služby, ktorá pracuje v režime prísneho utajenia a nemá vlastného hovorcu ani internetovú stránku, neboli bezprostredne známe žiadne ďalšie podrobnosti.
Noviny Rossijskaja gazeta predstavili Serguna ako profesionálneho agenta tajnej služby, ktorý bol doteraz zástupcom odchádzajúceho šéfa GRU Alexandra Šľachturova.
Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov pre agentúru Interfax uviedol, že 64-ročný Šľachturov odchádza z funkcie do výsluhového dôchodku. Noviny Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že Šľachturov, ktorého vymenoval prezident Dmitrij Medvedev v apríli 2009, odišiel z funkcie, aby mohol viesť výkonný výbor spoločnosti Korporácia MIT, vyrábajúcej jadrové rakety.
Ruská vojenská tajná služba GRU, podobne ako napríklad americké či izraelské tajné služby, má svojich agentov a informátorov rozmiestnených po celom svete. GRU vznikla v roku 1918, založil ju revolucionár Lev Trockij.
Ako podotkla tlačová agentúra Reuters, na rozdiel od niekdajšej sovietskej tajnej služby KGB sa po rozpade Sovietskeho zväzu vojenská tajná služba GRU nerozpadla. V ostatných rokoch podľa ruských médií jej agenti zvádzajú konkurenčný boj s Federálnou bezpečnostnou službou (FSB).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies