Nemecko: Uvažujeme o kúpe stíhačiek F-35 s technológiou stealth. Je takmer nemožné vystopovať ich radarom

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 10:27 • 2 min
Nemecko: Uvažujeme o kúpe stíhačiek F-35 s technológiou stealth. Je takmer nemožné vystopovať ich radarom

BERLÍN - Nemecko zvažuje kúpu ďalších ôsmich stíhacích lietadiel F-35, ktoré vyrába americký zbrojársky koncern Lockheed Martin. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecko sa ešte v roku 2022 rozhodlo objednať od americkej spoločnosti 35 stíhačiek typu F-35 spolu s raketami a ďalšími zbraňami za približne desať miliárd eur.
 
Podľa zdroja Berlín teraz zisťuje náklady, ktoré by si vyžiadal nákup ďalších ôsmich stíhačiek vybavených technológiou stealth.
 
Odborníci v tejto oblasti hovoria o stíhačkách F-35 ako o sofistikovaných bojových systémoch vzhľadom na ich pokročilé vybavenie vrátane senzorov a iných zariadení. Podľa výrobcu je takmer nemožné ich vystopovať pomocou radaru.

Objednané stroje v úlohe nahradia staršie stíhačky Tornado - jediné stíhacie lietadlá schopné niesť americké jadrové zbrane uložené v Nemecku. Nemecké vzdušné sily využívajú tieto lietadlá od 80. rokov minulého storočia. Berlín ich plánuje vyradiť najneskôr do roku 2030.
 
Stíhačky F-35 budú od roku 2027 umiestnené na leteckej základni Büchel v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a taktiež môžu niesť americké jadrové zbrane. Dodávka prvých ôsmich stíhačiek pre Nemecko je naplánovaná na rok 2026, avšak spočiatku budú umiestnené v USA, kde na nich nemeckí piloti absolvujú výcvik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: fayerwayer.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies