Nemecká ministerka Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ. Hovorí o šedých zónach

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 08:43 • 2 min
Nemecká ministerka Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ. Hovorí o šedých zónach

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok (29. 4.) žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004, informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Baerbocková upozorňuje na mimoriadne nebezpečenstvo „politických a geografických šedých zón“ na Balkáne či vo východnej časti EÚ.„Takéto šedé zóny si nemôžeme dovoliť. Pre (ruského prezidenta Vladimira) Putina sú pozvaním na zasahovanie, na destabilizáciu,“ uviedla ministerka v článku, ktorý bol zverejnený vo viacerých krajinách.

„Rozšírenie našej EÚ je dnes aj geopolitická potreba,“ uviedla a pripomenula, že táto skutočnosť je známa minimálne od začiatku ruskej invázie na Ukrajine.„Nemôžeme si opätovne dovoliť, aby jedna celá generácia zostala v čakárni EÚ, tak ako krajiny západného Balkánu,“ píše.„Nesmieme premeškať príležitosť urobiť našu Úniu väčšou a silnejšou – a tým aj bezpečnejšou,“ dodala.

Generácia z rozšírenia z roku 2004 sa podľa jej slov nesmie nechať zmiasť protivetrom či populistickými sloganmi. „Naša generácia stojí v súčasnosti pred úlohou brániť a posilňovať projekt mierovej a slobodnej Európy, aj keď to stojí mimoriadne veľa síl,“ napísala a dodala, že na to sú potrebné reformy.

V prvý májový deň 2004 do EÚ vstúpili ČR, Cyprus, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko.

Medzi tzv. krajiny západného Balkánu patrí Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Severné Macedónsko, Srbsko a územie Kosova. V procese vstupu do EÚ zatiaľ najviac pokročila Čierna Hora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: SITA / Lee Jin-man, Pool
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies