Nápad za 500! Britský vicepremiér chce väzňami zalátať dieru po chýbajúcich vodičoch kamiónov

NETKY.SK • 30 September 2021, 20:55 • 2 min
Nápad za 500! Britský vicepremiér chce väzňami zalátať dieru po chýbajúcich vodičoch kamiónov

LONDÝN – Britská vláda za volanty kamiónov a cisterien dočasne posadí vojakov.

slovakia

left justify in out

Britský vicepremiér Dominic Raab dostal skutočne netradičný nápad, ako doplniť chýbajúcich vodičov kamiónov a vyriešiť problém s ich nedostatkom po brexite. Krajina už niekoľko dní zápasí s nedostatkom paliva na viacerých čerpacích staniciach po celej krajine

 

Bitka o benzín

Dôvodom je, že benzín nemá kto rozviesť. Situáciu mal do istej miery vyriešiť nápad opozičných labouristov ako aj samotného premiéra Borisa Johnsona o udelení mimoriadnych víz pre pracovníkov z Európskej únie (EÚ). Namiesto toho navrhol, aby dodávky zabezpečovali ľudia vo výkone trestu

 

Od minulého týždňa sa šíria informácie o dlhých radoch na čerpacích staniciach a nespokojných vodičov, ktorí nedokážu natankovať palivo do svojich vozidiel. S narastajúcou frustráciou tak narastá aj počet incidentov.

 

 

Minister pre obchod Kwasi Kwarteng prisľúbil pomoc armády. Približne 150 vojakov začne jazdiť s cisternami už v najbližších dňoch. Ide však iba o dočasné riešenie, ktoré reálny problém nerieši.

 

Neželaná závislosť na EÚ

Raab však odmieta vydať 100-tisíc víz, ktoré by v krajine zaistili dostatok profesionálnych vodičov. Tvrdí, že takýmto spôsobom by sa opäť prehĺbila závislosť Britov na pracovnej sile z EÚ.

 

„Prečo by sme v prípade nedostatku vodičov nemali povzbudiť väzňov a ďalších odsúdených k verejno-prospešným prácam? Je to prínos pre ekonomiku a spoločnosť,“ uviedol. Domnieva sa, že ak trestaným osobám poskytnú nádej, je oveľa menej pravdepodobné, že budú na slobode opäť páchať trestnú činnosť. 

 

 

Je však veľmi pravdepodobné, že ani tento nápad nedokáže zaplátať dieru po vodičoch vzhľadom na to, že iba niekoľko desiatok či stoviek z nich by boli schopní šoférovať cisterny či kamióny. Okrem nedostatku pohonných hmôt začínajú zívať prázdnotou aj regále v obchodoch s potravinami. 

 

Ľudia si robia zásoby na horšie časy

Bez paliva je stále približne štvrtina čerpacích staníc. Pre týždňom to bola až polovica. Najkritickejšia situácia je v okolí Londýna, kde si ľudia začali robiť zásoby a palivo pohotovostne tankujú aj do kanistrov či dokonca PET fliaš.

 

Ako informovalo britské ministerstvo dopravy, na dopravných inšpektorátoch je viac ako 56-tisíc nevybavených žiadostí o vydanie vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá či autobusy. 

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Britskí vodiči sa bijú o palivo. Slovensko čaká podobný scenár!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies