Najvyššia hora sveta Mount Everest je znečistená a teplejšia

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 16:17 • 2 min
Najvyššia hora sveta Mount Everest je znečistená a teplejšia

KÁTHMANDU - Mount Everest a jeho okolité štíty sú stále viac znečistené a teplejšie, uvádzajú americkí vedci. Neďaleké ľadovce sa tiež topia alarmujúcim tempom, pre budúcich horolezcov tak môžu byť nebezpečnejšie.

slovakia

left justify in out

Profesor John All z Western Washington University a jeho tím vedcov strávili týždne testovaním snehu na Evereste a okolitých štítoch, ako aj rastlín na predhorí.

 

Po návrate z hôr profesor All v utorok povedal, že hlboko pod snehom je veľké znečistenie a sneh bol po spracovaní a filtrácii prekvapivo tmavý. "Znamená to, že sú tam malé kúsky znečistenia, okolo ktorých sa formuje sneh, takže sneh vlastne znečistenie uväzní a tlačí ho dole," povedal All v nepálskom Káthmandu.

Tím vedcov mal v pláne vyliezť aj na Mount Everest a susedný Lhoce. Zabránila im v tom však preplnenosť Everestu horolezcami. Vystúpili do posledného kempu vo výške osemtisíc metrov nad morom, posledného bodu, odkiaľ sa oba štíty oddeľujú.

 

img

 

Dosiahli však iba na vrchol Lhoce. Stovky horolezcov stáli 22. a 23. mája v rade a čakali na svoj výstup na najvyššiu horu sveta. Niekoľko horolezcov z tohto dôvodu prišlo o život. Podľa Alla bolo preto pre jeho tím nebezpečné zbierať vzorky medzi toľkými pomaly sa pohybujúcimi horolezcami.

Vedci po návrate do Spojených štátov spracujú údaje a vzorky, následne vydajú o svojich zisteniach správu. Podobný výskum realizovali v tejto oblasti aj v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies