Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 12:22 • 2 min
Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe

BRATISLAVA - Vlani zaznamenali celkovo 450 hlásení chorôb z povolania. Najvyšší výskyt evidovali v priemyselnej výrobe. Informoval o tom Odbor preventívneho pracovného lekárstva Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Urobil tak pri príležitosti nedeľňajšieho Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie hláseným bolo vlani ochorenie horných končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia (177 hlásených prípadov). Frekventovanými boli aj prenosné a parazitárne ochorenia (146 hlásených prípadov) a ochorenie horných končatín z vibrácií (65 hlásených prípadov).

Najviac sa choroby z povolania v minulom roku vyskytovali v odvetviach priemyselná výroba (172 hlásených prípadov), zdravotníctvo a sociálna pomoc (149 hlásených prípadov). "Podľa profesií bol v roku 2023 najvyšší výskyt chorôb z povolania v celkovom počte 130 u operátorov a montérov strojov a zariadení," priblížili odborníci.

Najčastejšie mali chorobu z povolania zamestnanci vo veku 55 až 59 rokov. "Podľa sídla organizácie, kde choroba z povolania vznikla, bol najvyšší počet chorôb z povolania hlásený v Košickom kraji - 160," dodal odbor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ÚVZ SR, Foto: TASR - Lukáš Grinaj (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies