Najdôležitejšou politickou udalosťou roka 2011 bol rozpad vlády

NETKY.SK • 28 December 2011, 08:50 • 2 min
Najdôležitejšou politickou udalosťou roka 2011 bol rozpad vlády

Najdôležitejšou politickou udalosťou roka 2011 bol rozpad vlády

slovakia

left justify in out

img

Najdôležitejšou politickou udalosťou končiaceho sa roku 2011 bolo vyslovenie nedôvery vláde Ivety Radičovej v Národnej rade SR. Táto udalosť výrazným spôsobom ovplyvnila ďalšie dianie na Slovensku a mala dosah aj na vyhlásenie núdzového stavu v niekoľkých nemocniciach. Zhodli sa na tom politológovia, ktorých oslovila TASR.
Napriek tomu, že bol pád vlády očakávanou udalosťou, podľa politológa Michala Horského rýchlosť, s akou k nemu reálne došlo, bola prekvapujúca. Pozitívne v tejto situácii podľa neho možno hodnotiť, že sa parlamentné strany dokázali spoločne a rýchlo dohodnúť na termíne predčasných parlamentných volieb. "Menej pozitívne však už je, že pristúpili napríklad k zásadnej úprave časti našej ústavy a namiesto toho, aby postupovali podľa stanovených štandardov na takúto situáciu, upravili podivným spôsobom ústavu tak, aby nefunkčná vláda, ktorá dostala nedôveru, mohla ďalej fungovať v roli akejsi falošnej úradníckej vlády," zhodnotil.
Horský však predpokladá, že uvedená zmena ústavy je iba dočasnou a jej úprava bude jednou z prvých vecí, ku ktorým pristúpi nová vláda. Podnetom môže byť podľa Horského aj správanie sa lekárov, ktorí mali túto právnu úpravu "zneužiť". "Urobili to spôsobom od novembra 1989 nevídaným - tlačili bezvládnu vládu, takmer cez mŕtvoly, k tomu, aby sa im zvýšili platy a takmer spôsobili nečakaný kolaps nielen zdravotníctva, ale celej spoločnosti," poznamenal.
Z tohtoročných udalostí vyzdvihol aj význam takzvaného dočasného eurovalu. Téma vytvorenia trvalého systému, ktorý ho má nahradiť, ako aj ďalšie celoeurópske témy budú podľa Horského ovplyvňovať nielen predvolebnú kampaň, ale aj samotné politické dianie v budúcom roku. "Vládu budú môcť vytvárať iba strany, ktoré sú eurorealistami a nie euroizolacionistami," konštatoval.
Podľa politológa Lászlóa Öllösa budú marcové voľby do Národnej rady SR výbornou šancou pre opozičný Smer-SD nielen sa vrátiť k moci, ale aj zostaviť jednofarebnú vládu. Rozhodnutia, ktoré prijal vládny kabinet Ivety Radičovej v tomto roku, podľa neho nemožno jednoznačné zhodnotiť. "Naštartovali zopár reforiem, ktoré okrem naštartovania vlastne dotiahnuté byť nemohli, a bez toho, aby mali viditeľný koniec, sa o nich ani nedá celkom hovoriť," vysvetlil.
Z významných udalostí tohto roka vyzdvihol aj sociálny súboj medzi lekárskymi odbormi a vládou. Masové výpovede, ktoré nakoniec prinútili rezort zdravotníctva na niektoré ústupky, by mohli byť podľa Öllösa spúšťacím mechanizmom pre ďalších expertov, ktorí nie sú dostatočne finančne ohodnotení. "Pravdepodobnosť toho zvyšuje aj to, že nás ekonomická kríza asi postihne viac, ako to bolo v tomto roku," uzavrel.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies