Nad Severným pólom sa objavil prvý vesmírny hurikán na svete

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 11:40 • 2 min
Nad Severným pólom sa objavil prvý vesmírny hurikán na svete

SEVERNY PÓL - Vedci objavili prvý vesmírny hurikán nad severným pólom. Doteraz ešte nič také nezaznamenali!

slovakia

left justify in out

Hurikán spozoroval tím vedcov vedený čínskou univerzitou Shandong. Objavy zverejnili len nedávno v časopise Nature.

 

img

 

Pomocou satelitných údajov identifikovali hurikán a tím vedcov našiel neobvyklú vírivú hmotu plazmy v ionosfére Zeme, čo je oblasť, kde sa zemská atmosféra stretáva s vesmírom.

 

 

Namiesto dažďa elektróny

 

Tento jav sa choval podobne ako veterný hurikán, ale bola to skôr vesmírna verzia, pretože namiesto vody v nej boli elektróny. „Vo vesmíre astronómovia spozorovali hurikány na Marse a Saturne a Jupiteri, ktoré sú podobné pozemským hurikánom v nízkej atmosfére,“ vysvetľujú vedci vo svojom príspevku.

 

img

 

Objasnili, že existujú aj slnečné plyny víriace v obludných útvaroch hlboko v slnečnej atmosfére, ktoré sa nazývajú slnečné tornáda so šírkami niekoľkých polomerov Zeme. Hurikány však zatiaľ neboli hlásené v horných vrstvách atmosféry planét v našej heliosfére.

 

 

Bol vytvorený 3D obraz

 

Vďaka satelitným snímkom z augusta 2014 bol vytvorený 3D obraz tohto javu. Hurikán trval takmer osem hodín, kým sa zrútil. Otočil sa tiež proti smeru hodinových ručičiek, podobne ako hurikány na zemi.

 

„Pozorovania a simulácie ukazujú, že vesmírny hurikán je generovaný stabilným magnetickým opätovným pripojením laloku s vysokou zemepisnou šírkou a kontinuitou prúdu počas niekoľkohodinového obdobia severného medziplanetárneho magnetického poľa a veľmi nízkej hustoty a rýchlosti slnečného vetra,“ vysvetlil tím.

 

 

Interakcia medzihviezdnych vetrov 

 

V štúdii uviedli že tento proces môže byť dôležitý pre interakciu medzihviezdnych vetrov a iných slnečných sústav vo vesmíre.

 

img

 

„Doteraz nebolo isté, či vesmírne plazmové hurikány vôbec existujú, takže dokázať to takýmto pozoruhodným pozorovaním je neuveriteľné. Tropické búrky sú spojené s obrovským množstvom energie a tieto vesmírne hurikány musia vzniknúť neobvykle veľkým a rýchlym prenosom energie slnečného vetra a nabitých častíc do horných vrstiev atmosféry Zeme. Plazmové a magnetické polia v atmosfére planét existujú v celom vesmíre, takže objavy naznačujú, že vesmírne hurikány by mali byť rozšíreným javom,“ povedal Profesor Mike Lockwood, vedecký pracovník v oblasti vesmíru na univerzite v Readingu, ktorý pracoval na analýze.

 

Hurikány v podstate môžu byť univerzálnym javom na planétach s magnetickými poľami a plazmou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies