Na zozname nebezpečných kozmetických výrobkov sú opäť produkty známych značiek

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 16:19 • 2 min
Na zozname nebezpečných kozmetických výrobkov sú opäť produkty známych značiek

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Do systému Safety Gate Rapex – systému Európskej únie na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány vo Fínsku, v Taliansku, Litve a Českej republike, informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

slovakia

left justify in out

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, upozornil ÚVZ. Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie. Kompletný zoznam nebezpečných kozmetických výrobkov, ktorý zverejnil aj ÚVZ SR nájdete TU. Medzi výrobkami sa vyskytujú aj produkty značiek známych na slovenskom trhu.

Ide napríklad aj o šampón značky Garnier, kondicionér na vlasy od Elvive by L’Oreal Paris či guľôčkový dezodorant značky Nivea.

 

Zmena európskej legislatívy

Podľa nedávnych zistení spravodajského portálu tvnoviny.sk je dôvodom zmena európskej legislatívy, ktorá vstúpila do platnosti približne pred dvoma rokmi. Výrobcom kozmetických produktov zakázala od 1. marca 2022 používať zložku Butylphenyl Methylpropional, nazývanú aj Lilial, vo výrobkoch na európskom trhu.

Aj napriek tomu, že výrobcovia túto látku už údajne nepoužívajú, ich kozmetické výrobky sa však na spomínaných zoznamoch objavujú aj naďalej.

Dôvodom je aj to, že sa na pulty obchodov v malom množstve dostanú výrobky, ktoré sa vyrobili pred zmenou európskej legislatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ÚVZ SR, Foto: freepik (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies