Na Slovensku chýbajú generické a biosimilárne lieky, dôvodom je aj ich nízka cena

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Na Slovensku chýbajú generické a biosimilárne lieky, dôvodom je aj ich nízka cena

BRATISLAVA - Lieková politika pri generických a biosimilárnych liekoch je na Slovensku výrazne preregulovaná, čo sa podpisuje pod ich nedostupnosť.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS), ktorá preto volá po odstránení najväčších legislatívnych bariér. S tým, že je cenotvorba regulovaná nadštandardne, čo má vplyv aj na dostupnosť týchto liekov, súhlasí aj ministerstvo zdravotníctva. "Cenové politiky v oblasti generických a biosimilárnych liekov na Slovensku nám umožňujú mať jedny z najnižších cien v Európe, zároveň majú vplyv na nedostupnosť týchto liekov na Slovensku," uviedol komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. Ozrejmil, že z dôvodu nízkych cien výrobcovia lieky nemusia sprístupniť na Slovensku, prípadne sa zo Slovenska vyvezú do iných krajín s vyššími cenami.

 

Ministerstvo vníma, že cenotvorba je v porovnaní s inými krajinami Európskej únie regulovaná nadštandardne. Zároveň je však podľa rezortu potrebné veľmi citlivo zasahovať a korigovať túto oblasť liekovej politiky tak, aby bol systém verejných výdavkov dlhodobo udržateľný. "Vďaka cenovým reštrikciám a preregulovanosti trhu s liekmi máme jedny z najlacnejších liekov v Európe, súčasná inflácia sa na cenách liekov nijako neprejavila. To samozrejme láka na vývoz do krajín s vyššími cenami liekov," zhodnotil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Slovensko patrí k štátom OECD aj EÚ s nadpriemerným, avšak dlhodobo klesajúcim alebo stagnujúcim podielom spotreby generických liekov vo finančnom aj množstvovom vyjadrení, priblížil riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar. Podiel biosimilárnych liekov stúpa, ale v medzinárodnom porovnaní ho označil za podpriemerný.

GENAS poukázal na potrebu odstránenia najväčších legislatívnych bariér. Ide napríklad o zosúladenie referencovania cien liekov podľa medzinárodného odporúčania EURIPID, možnosť navýšenia ceny prostredníctvom referencovania, zrušenie výnimky z fixného doplatku či zlepšenie aplikovateľnosti statusu osobitnej cenovej regulácie pre lacné lieky. "Generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom, ako aj prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti," uviedla prezidentka asociácie GENAS Terézia Szádocka. Doplnila, že ich širším využívaním je možné prispieť k zníženiu nedostupnosti liečby na Slovensku. Ministerstvo súhlasí s tým, že generické a biosimilárne lieky zohrávajú zásadnú úlohu v zvyšovaní dostupnosti liečby pacientom a prispievajú k udržateľnosti systému zdravotnej starostlivosti. Ich úloha v udržateľnosti zdravotného systému je podľa rezortu nespochybniteľná. Rezort poukázal na to, že od augusta 2022 sa umožnil inštitút tzv. osobitnej cenovej regulácie, kde výrobca môže pri splnení zákonných podmienok požiadať o zvýšenie ceny lieku. Má to priniesť lepšiu dostupnosť generických a biosimilárnych liekov pre slovenských pacientov. MZ momentálne posudzuje prvé žiadosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies