Na priebeh choroby Covid-19 majú asi vplyv aj gény po neandertálcoch, tvrdí štúdia

NETKY.SK • 2 Október 2020, 16:12 • 2 min
Na priebeh choroby Covid-19 majú asi vplyv aj gény po neandertálcoch, tvrdí štúdia

Gény, ktoré niektorí ľudia zdedili po dávnych neandertálských predkoch, možno zvyšujú riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19. Vyplýva to zo štúdie európskych vedcov, ktorú zverejnil prestížny časopis Nature.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výskumníci Hugo Zeberg a Svante Pääbo sa zaoberali skupinou génov, ktorý moderný človek zrejme zdedil po človeku neandertálskom.

 

Tento haplotyp sa vyskytuje asi u 16 percent obyvateľov Európy a zhruba polovice obyvateľov južnej Ázie. V Afrike a východnej Ázii sa naproti tomu prakticky nevyskytuje.

 

Moderní ľudia a neandertálci sa v rôznych okamihoch dejín Zeme krížili a vymieňali si tak aj genetickú informáciu.

 

Gény, ktoré ľudia získali po neandertálcoch, môžu byť podľa novej štúdie rizikovým faktorom pri ochorení Covidom-19.

 

Ďalšími sú vek, pohlavie a zdravotný stav. Najčastejšie sa ako rizikový faktor uvádzajú obezita, cukrovka či srdcové problémy.

 

Zeberg a Pääbo, ktorí pracujú v Karolinskom inštitúte v Štokholme a Inštitúte Maxa Plancka v Lipsku, vo svojej štúdii tvrdia, že vôbec najvyšší výskyt neandertálskeho haplotypu je v populácii v Bangladéši, kde sa vyskytuje až u 63 percent ľudí.

 

Podľa nedávnych britských štúdií je pritom riziko úmrtia na Covid-19 u ľudí s pôvodom v Bangladéši až dvakrát vyššie ako v priemernej populácii.

 

 

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature je riziko, že budú musieť pacienta s Covidom-19 pripojiť na pľúcnu ventiláciu, až trikrát vyššie, ak má vo svojej genetickej výbave neandertálsky haplotypu.

 

"Je do očí bijúce, že genetické dedičstvo po neandertálcov má tak tragické následky v súčasnej pandémii," uviedol Pääbo. "Prečo to tak je, musíme čo najrýchlejšie zistiť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies