Na krok od facky? Obete násilia často zažívajú varovné agresívne signály oveľa skôr, často za to vinia seba

NETKY.SK • 28 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
Na krok od facky? Obete násilia často zažívajú varovné agresívne signály oveľa skôr, často za to vinia seba

Ignorovanie varovných signálov môže mať vážne dôsledky. Môže to viesť k eskalácii násilia a zhoršeniu situácie obete. Často sa stáva, že obete, ktoré ignorujú varovné signály, sú náchylnejšie zostať v toxických alebo násilných vzťahoch, čo môže mať dlhodobé dôsledky na ich fyzické aj duševné zdravie.

slovakia

left justify in out

Násilie, bez ohľadu na jeho formu, je jednou z najalarmujúcejších výziev pre spoločnosť. Často však prichádza s varovnými signálmi, ktoré obete vnímajú, no často si ich neuvedomujú alebo bagatelizujú. Tento fenomén vedie k závažným dôsledkom, vrátane zranení, trauma a zhoršenia duševného zdravia. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo obete násilia často ignorujú alebo minimalizujú tieto varovné signály a ako to ovplyvňuje ich schopnosť ochrániť sa.

Varovné signály násilia

Kľúčovou súčasťou predchádzania násilia je schopnosť identifikovať a rozpoznať varovné signály. Tieto signály môžu byť verbálne, neverbálne alebo oba naraz. Napríklad neprimerané výrazy tváre, agresívna reč, zvýšený hlas, alebo gestá hnevu môžu byť jasnými indíciami nadchádzajúceho násilia. Ďalším častým signálom je kontrola alebo izolácia zo strany agresora, čo môže obetiam brániť v kontaktovaní s priateľmi alebo rodinou.

Ignorovanie varovných signálov

Prekvapujúco často sa stáva, že obete násilia ignorujú alebo minimalizujú tieto varovné signály. Existuje niekoľko dôvodov, prečo k tomu dochádza:

Normalizácia agresívneho správania: Ak bol niekto vystavený násiliu v minulosti, môže sa mu javiť agresívne správanie ako normálne a prijateľné. To môže viesť k tomu, že neberie varovné signály vážne.

Neschopnosť identifikovať varovné signály: Niektorí ľudia jednoducho nemajú dostatočnú schopnosť rozpoznať varovné signály násilia, najmä ak neboli vychovaní s poznaním týchto znakov;

Strach z konfrontácie: Obavy z konfrontácie môžu obete nútiť bagatelizovať varovné signály, pretože sa boja eskalácie situácie alebo represálií zo strany agresora;

Nedostatok dôvery v svoje vnímanie: Niektorí ľudia môžu mať nedostatok sebadôvery, považovať svoje pocity a vnímanie za neplatné a preto ich ignorovať.

Vina a sebaobvinovanie

Ďalším zložitým faktorom je sklon obetí obviňovať samy seba. Môže to byť spôsobené kultúrnymi alebo sociálnymi normami, nedostatkom sebadôvery alebo manipuláciou zo strany agresora. Obete násilia často vnímajú varovné signály ako dôsledok svojho vlastného správania, čo môže viesť k pocitu viny a sebaobviňovania. Napríklad, žena, ktorá bola obetou domáceho násilia, môže si myslieť, že vyprovokovala svojho partnera svojím správaním.

Dôsledky ignorovania varovných signálov

Ignorovanie varovných signálov môže mať vážne dôsledky. Môže to viesť k eskalácii násilia a zhoršeniu situácie obete. Často sa stáva, že obete, ktoré ignorujú varovné signály, sú náchylnejšie zostať v toxických alebo násilných vzťahoch, čo môže mať dlhodobé dôsledky na ich fyzické aj duševné zdravie.

Ochrana obetí násilia

Aby sme mohli účinne chrániť obete násilia, je nevyhnutné, aby sme rozvíjali informovanosť a vzdelávanie týkajúce sa varovných signálov. Toto sa môže uskutočniť prostredníctvom osvetových kampaní, vzdelávacích programov a prístupnejšej podpory pre obete. Je tiež dôležité vytvoriť prostredie, v ktorom sa obete necítia odsúdené alebo osamotené, aby mohli hľadať pomoc a podporu.

Násilie je závažným problémom, ktorý ovplyvňuje mnoho ľudí po celom svete. Varovné signály predstavujú dôležitý nástroj na predchádzanie násilia, no často sa stáva, že obete tieto signály ignorujú alebo minimalizujú. Je nevyhnutné zvyšovať povedomie o týchto signáloch a poskytovať podporu obetiam, aby sme mohli bojovať proti násiliu a jeho škodlivým následkom. Každý krok, ktorým sa snažíme zmeniť túto situáciu,  je dôležitým krokom smerom k bezpečnejšej a podpornejšej spoločnosti pre všetkých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: World Health Organization, researchgate.net. titulná foto: Freepik (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies