Moslimovia v druhý deň púte hadždž vystupovali na horu Arafát

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:30 • 2 min
Moslimovia v druhý deň púte hadždž vystupovali na horu Arafát

Moslimovia v druhý deň púte hadždž vystupovali na horu Arafát

slovakia

left justify in out

img

Takmer tri milióny moslimov, zúčastňujúcich sa každoročnej púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, dnes - v druhý deň púte - vystupovali na skalnú horu Arafát neďaleko mesta. Kričali pritom, že prišli na výzvu Alaha, čiže Boha.
      V bielom oblečení odetí pútnici začali svoj výstup už za brieždenia a pokryli horu Arafát ako nekonečné biele more. Kričali pri tom: "Tu som, Bože, odpovedám na tvoje volanie." Pokrik sa ozýval všade nad ich hlavami.
      Výstup na horu Arafát, 20 kilometrov od Mekky, je jednou zo základných súčastí púte, ktorú musí aspoň raz za život vykonať každý telesne schopný moslim. Hora Arafát je miesto, kde islamský prorok Mohamed predniesol svoju rozlúčkovú kázeň. Moslimovia veria, že v tento deň sú brány nebeské otvorené - ich modlitby sú preto vypočuté a dostane sa im odpustenia.
      V poludňajšej kázni hlavný saudskoarabský duchovný, veľký muftí šejk Abd al-Azíz aš-Šajch, vyzval veriacich, aby podporovali umiernenosť islamu.
      Keď pútnici začali odchádzať zo stanového mesta v údolí, mnohí vyzerali unavene z nedostatku spánku, pretože celú noc strávili modlením. Charity a stánkoví predavači popri celej ceste podávali pútnikom potravinové balíčky a slnečníky, aby sa chránili pred prudkým slnkom.
      Jeden z pútnikov, 29-ročný muž pochádzajúci z indického Bombaja, povedal, že je to jeho prvá púť hadždž a cíti sa ako malé dieťa, znovuzrodený.
      Na svojej prvej púti bola aj 46-ročná Egypťanka. "Nič nie je silnejšie ako pocit, že idete na stretnutie s Bohom. Celé telo sa mi chveje," uviedla.
      Údolie Míná (približne tri kilometre od Mekky), hora Arafát a svätyňa Muzdalífá sú tri zastávky na ceste pútnikov počas púte hadždž, keď kráčajú v stopách proroka Mohameda. Idú pešo, verejnou dopravou alebo vlastnými vozidlami. Touto istou cestou sa vybral prorok Mohamed pred 14. storočiami na svoju poslednú púť.
      Hadždž priláka každoročne milióny veriacich. Tento počet je pre úrady výzvou, pretože musia zabrániť davovým psychózam na posvätných miestach, požiarom v táboroch pútnikov a šíreniu chorôb.
      Tento rok urobili saudskoarabské úrady nové opatrenia na zlepšenie riadenia davov ľudí, vrátane zavedenia trolejovej dopravy, ktorá preváža pútnikov medzi jednotlivými posvätnými miestami.
      Hadždž je jedným z najväčších prejavov náboženskej oddanosti na svete. Púť do Mekky trvá päť dní. Koná sa vždy v 12. mesiaci islamského lunárneho roka. Zvyk je prebraný z dávnej arabskej tradície. V mesiaci zul-hidždža prichádzali do Mekky veriaci z najodľahlejších oblastí a vykonávali obradné rituály.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies