Mlyn v Kolárove dostal zákaz spracovať ukrajinskú pšenicu

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 09:54 • 2 min
Mlyn v Kolárove dostal zákaz spracovať ukrajinskú pšenicu

Výsledky analýzy 1 500 ton ukrajinskej pšenice dovezenej do Mlyna Kolárovo ukázali na jej nevyhovujúce výsledky. Mlyn dostal zákaz spracovania pšenice a jej uvedenia do krmovinárskeho a potravinového reťazca. Informoval v štvrtok poobede agrorezort.

slovakia

left justify in out

img

Podľa usmernenia je prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho. V kontrolovanej vzorke sa totiž potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v EÚ a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. MPRV SR spol s podriadenými organizáciami (ŠVPS SR, ÚKSÚP) zabezpečí odber vzoriek všetkého obilia a múk z Ukrajiny, ktoré už sú naskladnené na Slovensku,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstvo.

Štátna veterinárna a potravinová správa cez európsky Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RAPID ALERT SYSTEM) informuje všetky členské štáty EÚ o zdravotne nevyhovujúcej šarži.

Minister Samuel Vlčan bude o vzniknutej situácii informovať veľvyslanca Ukrajiny Myroslava Kastrana ako aj ministrov pôdohospodárstva krajín V4, Rumunska a Bulharska na zajtrajšom spoločnom rokovaní, ktoré má byť venované ochrane trhov pred dovozom lacných komodít z Ukrajiny,” informoval agrorezort.

Na problém s Ukrajinkým obilím pritom slovenský poľnohospodári upozorňujú už viac ako pol roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies