Milióny fanúšikov smútia: Zomrel český spevák Karel Gott

NETKY.SK • 2 Október 2019, 10:31 • 2 min
Milióny fanúšikov smútia: Zomrel český spevák Karel Gott

PRAHA - Český spevák Karel Gott zomrel v utorok krátko pred polnocou vo veku 80 rokov. Informovala o tom televízia Nova na svojej stránke tn.cz.

slovakia

left justify in out

Statočne bojoval najprv s rakovinou, potom aj so zákernou akútnou leukémiou, chorobou, ktorú priznal v rozhovore pre Blesk.

 

Choroba ale bola silnejšia. Odišiel spevák, ktorý mal milióny fanúšikov nielen doma, ale jeho spev obdivoval celý svet. Po spevákovi zostala vdova Ivana, dve malé dcérky Charlotte Ella a Nelly Sofie a staršie dcéry Dominika a Lucia.

 

"Vo veku 80 rokov zomrel v utorok krátko pred polnocou spevák Karel Gott. Zomrel doma v kruhu svojej rodiny, oznámila dnes ČTK jeho hovorkyňa Aneta Stolzová," informácie sa objavila o 10:13 hod.

 

Karel Gott v posledných rokoch bojoval so zdĺhavými zdravotnými ťažkosťami, ktoré sa prvýkrát ozvali v júni 2015. Koncom októbra 2016 bol náhle hospitalizovaný pre problémy so srdcom, nakoniec mu však pre náhlu príhodu museli operovať brucho. Počas operácie lekári zistili, že má Karel Gott v tele rakovinu.

 

 

Okamžite ho previezli na špecializované pracovisko, kde sa Gott podrobil dlhej onkologickej liečbe. Tá Gotta drvila fyzicky, psychicky však vyzeral plný pozitivizmu. Všetkým to dokázal, keď si na jeseň 2016 prišiel pre svojho 40. slávika. Vtedy dojal celý národ, ktorý mu tlieskal postojačky.

 

Zdravotné problémy po celé roky

 

Zdravotné problémy ho sprevádzali po celé roky, kedy bol pomerne často hospitalizovaný, nezriedka kvôli dýchacím problémom. Lekári ho tiež upozorňovali na jeho slabú imunitu, kvôli čomu dokonca zrušil veľký koncert k svojim osemdesiatinám v O2 aréne v Prahe. Vo februári 2019 bol na niekoľko dní znovu v nemocnici.

 

Silné zápaly dýchacích ciest ho trápili opakovane. Stihol však ešte veľkolepo osláviť svoje osemdesiate narodeniny, po ktorých sa odišiel rekreovať na Sardíniu, kde pracoval na svojej knihe, a chystal sa vystúpiť 25. júla na Benátskej noci. Tú nakoniec kvôli akútnemu zápalu pľúc zrušil. Už v tú dobu to s ním bolo vážne, napriek tomu trval na tom, aby ho pustili z nemocnice domov.

 

Dvanásteho septembra 2019 potom prostredníctvom Blesku poslal Gott fanúšikom smutnú správu. Pripustil, že už sa mesiace lieči s akútnou leukémiou. A sľúbil, že s ňou bude bojovať.

 

 

Hoci spevák bojoval zo všetkých síl, choroba bola nakoniec silnejšia. Ešte krátko pred smrťou bol Karel Gott prostredníctvom svojich blízkych v kontakte s početnými zástupmi svojich fanúšikov, na ktoré nikdy nezabúdal. Tak ako oni nikdy nezabudnú na neho.

 

Slávikov životopis

 

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pretože ho nevzali na štúdium výtvarného umenia, vyučil sa za elektrikára. V roku 1958 sa prihlásil do talentovej súťaže, kde u odbornej komisie neuspel, ale diváci ho milovali od prvého okamihu. Po dvoch rokoch odišiel z továrne a začal sa venovať spevu.

 

V roku 1963 dostal angažmán v populárnom divadle Semafor a vznikol jeho prvý hit - Oči snehom zaviate, za ktorý získal svojho prvého Zlatého slávika. Jeho cesta ku hviezdam sa teda začala takto. 

 

 

Mladého Gotta si pre jeho dokonalý hlas aj originálne tanečné kreácie zamilovali tisíce fanúšičiek a jeho sláva začala prekračovať aj hranice Československa. Prezývali ho Sinatra z Východu alebo Zlatý hlas z Prahy.

 

V roku 1967 očaril francúzske publikum a o rok neskôr si vďaka účasti v súťaži Eurovision Song Contest s piesňou Tausend Fenster, kde skončil na 13. mieste, získal fanúšikov v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Bolo to v čase jeho 7měsíčního angažmán v USA.

 

 

Za svoju kariéru niekoľkokrát dobyl Las Vegas, Nashville, dvakrát vypredal slávnu Carnegie Hall. Vystupoval tiež v moskovskom Kremli a Čapkovskej koncertnej sieni. Vo vtedajšom Sovietskom zväze prvýkrát vystupoval v roku 1962. Jeho koncert pred Zakázaným mestom v čínskom Pekingu v roku 1999 sledovalo vyše 600 miliónov ľudí po celom svete. Celosvetovo Gott predal vyše 50 miliónov platní.

 

Hoci mal Karel Gott milióny obdivovateliek a rad partneriek a mileniek, oženil sa za svoj život len ​​raz - s Ivanou Macháčkovou, o 37 rokov mladšou vyštudovanou zdravotnou sestričkou.

 

img

Český Zlatý slávik Karel Gott (vľavo) a Ivana Macháčková (vpravo). Zdroj: TASR

 

Zoznámili sa spolu v roku 1999, kedy si prvýkrát na večierku vymenili čísla. V roku 2006 sa im narodila dcéra Charlotte Ella. O rok a pol neskôr, 7. januára 2008, si pri tajnom obrade v Las Vegas povedali svoje Áno. Druhá dcéra Nella Sofie prišla na svet 28. mája 2008. Z predchádzajúcich vzťahov so Gottovi narodili dcéry Dominika (nar. 1973) a Lucia (nar. 1987).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies