Milan Krajniak: Z podvodnej činnosti pri Prvej pomoci sú podozrivé 4 osoby

NETKY.SK • 22 Október 2021, 15:49 • 2 min
Milan Krajniak: Z podvodnej činnosti pri Prvej pomoci sú podozrivé 4 osoby

BRATISLAVA - Z podvodnej činnosti neoprávneného poskytovania štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na pezinskom úrade práce. Išlo o bežných úradníckych pracovníkov, nie o manažérov, a úrad už s nimi pracovný pomer ukončil a podal trestné oznámenia. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak v piatok pred mimoriadnym sociálnym výborom. Nevidí dôvod na vyvodenie osobne zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

 

Tieto štyri osoby podľa ministra falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol. "Neexistujúca žiadosť bola kompetentnou osobou označená ako relevantná žiadosť. Bol sfalšovaný podpis a bol sfalšovaný výsledok kontroly," povedal Krajniak.

 

Možno vás zaujme: Peter Pellegrini predloží návrh na jednorazový príspevok pre seniorov

 

Dodal, že pri všetkých platbách sa automaticky robí finančná kontrola, pri ktorej sa zisťuje, či má subjekt zaplatené dane, sociálne a zdravotné odvody, či nemá nedoplatky a či nie je na listine nelegálnych zamestnávateľov alebo v úpadku. "Táto kontrola prebehla. Ale zodpovedná osoba – napriek tomu, že systém jej to vyhodil a videla, že nespĺňa táto žiadosť predpoklady na to, aby bola vyplatená – tak v systéme napísala, že žiadosť je OK," povedal minister.

 

img

 

Podozrivé platby

Minister chronologicky vysvetlil, že 20. augusta tohto roka dostal informáciu o tom, že na pezinskom úrade práce boli identifikované podozrivé platby. "Po komunikácii s riaditeľom úradu práce v Pezinku som okamžite kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca a vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka, kde som ich informoval o týchto podozreniach a požiadal som ich, aby určili styčnú osobu, ktorá by komunikovala s riaditeľom úradu práce v Pezinku o ďalšom postupe," povedal Krajniak. Ešte v ten deň bolo podľa jeho slov podané trestné oznámenie.

 

img

 

Krajniak hneď nariadil vykonanie kontroly na pezinskom úrade práce, ktorá sa realizovala medzi 23. a 30. augustom. Hneď po nej bolo podané druhé, doplňujúce trestné oznámenie. "Na základe týchto skutočností som pristúpil k 1. septembru k výmene generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR)," dodal minister s tým, že to nebolo pre to, lebo by mal podozrenia, že by vtedajší riaditeľ bol do podvodných konaní zapletený, ale preto, aby celoslovenskú kontrolu vykonal už nový riaditeľ Karol Zimmer.

 

Prečítajte si: Skončili milióny eur z pandemickej pomoci v schránkových firmách? Kollár hovorí o hyenizme

 

Z tejto celoštátnej kontroly vyplynulo 339 podozrivých žiadostí, ktoré mali nejaké podobné črty s tými pezinskými. Pri žiadnom inom úrade, okrem toho v Pezinku, sa však podvodné konanie nepotvrdilo.

 

img

 

Minister tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) ho požiadali, aby médiá do tohto času neinformoval, pretože by to mohlo narušiť vyšetrovanie. Povolenie dostal až teraz. Na otázku, či z toho vyvodí osobnú zodpovednosť, povedal, že na to nevidí dôvod, pretože spravil všetko tak, ako mal, a aj v súčasnosti by zvolil úplne rovnaký postup.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies