Merkelová odletela na návštevu medzinárodných jednotiek do Kosova

NETKY.SK • 20 December 2011, 10:29 • 2 min
Merkelová odletela na návštevu medzinárodných jednotiek do Kosova

Merkelová odletela na návštevu medzinárodných jednotiek do Kosova

slovakia

left justify in out

img

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová (CDU) dnes dopoludnia odletela na návštevu vojakov do Kosova. 
V centrále medzinárodných síl KFOR v hlavnom meste Priština sa stretne s nemeckým generálom Erhardom Drewsom a zástupcami kosovskej misie EÚ (EULEX). Okrem toho sa Merkelová stretne aj s kosovským premiérom Hashimom Thacim.
Počas letnej návštevy Srbska Merkelová vyzvala Belehrad, aby spolu s kosovskou vládou, v ktorej dominujú Albánci, vyriešil pohraničný konflikt. Srbský prezident Boris Tadič to ale dodnes odmieta.
Kvôli konfliktu v Kosove odložili lídri EÚ na svojom summite 9. decembra rozhodnutie o statuse Srbska ako kandidátskej krajiny na vstup do EÚ. Táto otázka sa tým pádom môže prehodnotiť najbližšie až v marci 2012. Proti neodkladnému označeniu Srbska ako kandidátskej krajiny na vstup do EÚ vystupuje predovšetkým Nemecko.
Obyvateľstvo od roku 2008 nezávislej bývalej srbskej provincie Kosovo sa z viac ako 90-tich percent hlási k albánskej národnosti, pričom Srbi sú sústredení na severe krajiny. Vláda v Prištine na túto oblasť nemá takmer žiadny vplyv. Srbsko nechce svoju odštiepeneckú provinciu za žiadnych okolností uznať a chce ju znovu integrovať do svojho územia, pripomenula agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies