Lekárom došla trpezlivosť! V deklarácii odmietajú pracovať nadčasy

NETKY.SK • 21 September 2021, 12:53 • 2 min
Lekárom došla trpezlivosť! V deklarácii odmietajú pracovať nadčasy

BRATISLAVA - Lekári sa tak snažia upozorniť na kritickú situáciu v slovenskom zdravotníctve. Svojich kolegov pozývajú na podpis deklarácie, ktorou už nebudú pracovať nadčasy nad rámec pracovnej zmluvy

slovakia

left justify in out

Odborári z Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v utorok na tlačovej besede vyzvali lekárov, aby sa pripojili k snahe o zastavenie rozkladu zdravotníctva. Mali by tak urobiť formou podpisu deklarácie, v ktorej sa zaviažu, že pracovať nadčas budú už iba v medziach zákona a pracovnej zmluvy

 

Rozhodujúca časť lekárov podľa LOZ už takúto deklaráciu podpísala. Týmto krokom sa nemocnice dostávajú do komplikovanej situácie, keďže im bude chýbať personál na pokrytie všetkých nadčasov.

 

Neúnosné nadčasy
Hlavným problémom súčasného kritického stavu slovenského zdravotníctva je podľa odborárov práve poddimenzovaný stav zdravotníckeho personálu. Chod nemocníc je pritom životne závislý od dobrovoľných nadčasov lekárov. Tí podľa LOZ každoročne dávajú súhlas na nadčasovú prácu nad limity, ktoré stanovuje zákon, pričom v nemocniciach sa tieto limity už dlho prekračujú.

Finančné ohodnotenie podľa predsedu LOZ Petra Visolajského však nie je hlavnou motiváciou súčasných aktivít LOZ. Cieľom je vyriešiť problémy v zdravotníctve, pričom LOZ navrhuje okrem personálnej stabilizácie aj ozdravenie nemocníc a zabezpečenie starostlivosti o pacientov vo veľkých mestách a v regiónoch.

 

Bez ľudí nebude reforma

Visolajský sa vyjadril aj k téme reformy a pripravovanej optimalizácie siete nemocníc. „Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dodatočného zdravotníckeho personálu,” uviedol.

Tlačovej besedy sa zúčastnili lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a z Fakultnej nemocnice Nitra, ktorí spoločne predstavili konkrétne návrhy na zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva.

 

Podľa Petra Zimmermanna z košickej nemocnice je podstatné, aby zdravotnícke zariadenia mali kryté všetky náklady súvisiace s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.

 

Upozornil tak na rozdiel medzi výdavkami nemocnice a príjmami od zdravotnej poisťovne. Miroslav Mendel z UNB tiež upozornil na konkurencieschopnosť Slovenska pri získavaní lekárov a sestier, ktorú si podľa neho nemôžeme dovoliť stratiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies