Koaličnú krízu sa v Poľsku pokúsia vyriešiť týmto krokom

NETKY.SK • 26 September 2020, 14:50 • 2 min
Koaličnú krízu sa v Poľsku pokúsia vyriešiť týmto krokom

Poľská vládna kríza je zažehnaná novou koaličnou zmluvou, menšinová vláda, ani predčasné voľby, zatiaľ nebudú.

slovakia

left justify in out

Varšava – Najsilnejšia poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského v sobotu uzavrela novú koaličnú dohodu. Opätovne sa spojila so stranami, s ktorými mala ostatné obdobie spor a hrozili predčasné voľby či menšinová vláda.

 

Koalícia PiS, Solidárne Poľsko (SP) a Dohoda tak pokračuje na základe novej zmluvy. Správu o tom predniesli tlačové agentúry PAP a DPA. "Máme pred sebou tri roky do nasledujúcich parlamentných volieb a som si celkom istý, že počas týchto rokov Poľsko čakajú dobré časy," prezradil pývalý premiér a súčasný predseda PiS Jaroslaw Kaczyński.

 

 

Dohodu uzavreli lídri poľskej pravicovej koalície - minister spravodlivosti a líder strany Solidárne Poľsko Zbigniew Ziobro, Jaroslaw Kaczyňski a Jaroslaw Gowin zo strany Dohoda.

 

Napätie v koalícii sa zhoršilo, keď Ziobrova ultrakonzervatívna strana SP požaduje tvrdší postoj proti právam homosexuálov a politike Európskej únie v oblasti klimatických zmien.

Vedenie PiS si želá pragmatickejší postoj k EÚ.

 

 

Rozhorčilo ich, keď poslanci koaličných strán SP a Dohoda pred viac ako týždňom v poľskom sejme nepodporili návrh zákona o právach zvierat. Prijali ho napokon vďaka hlasom opozície. Ziobrovej strane sa nepáčili ani vládne plány dať úradníkom trestnoprávnu imunitu. Tá by sa mala týkať rozhodnutí prijatých počas pandémie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies