KĽDR vypustila ďalších 330 balónov s odpadkami, Južná Kórea nasadila amplióny + VIDEÁ

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 11:02 • 5 min
KĽDR vypustila ďalších 330 balónov s odpadkami, Južná Kórea nasadila amplióny + VIDEÁ

SOUL - Severná Kórea v noci na nedeľu vyslala približne 330 balónov s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey. Oznámil to juhokórejský zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl. Soul v reakcii ohlásil opatrenia. Správu priniesli AP, DPA a Jonhap.

slovakia

left justify in out

Viac než 80 z týchto balónov dosadlo na územie Južnej Kórey. Bol v nich papier, plasty i ďalšie látky. Na základe predbežného vyšetrovania však neobsahovali žiadne nebezpečné látky. Úrady však obyvateľov upozornili, aby sa týchto predmetov nedotýkali.

Ako napísala Jonhap, Kancelária juhokórejského prezidenta po zasadnutí Bezpečnostnej rady krajiny uviedla, že v pohraničných oblastiach umiestni amplióny, z ktorých bude vysielať propagandu zameranú proti KĽDR. Reaguje tým na opakované vypúšťanie balónov s odpadkami.

"Dávame jasne najavo, že zodpovednosť za akékoľvek stupňovanie napätie medzi dvoma Kóreami nesie výlučne Severná Kórea," uviedla kancelária.
 
KĽDR vypustila od 28. mája smerom na Južnú Kóreu viac než tisíc balónov s odpadkami vrátane napríklad cigaretových ohorkov a zrejme aj hnoja či exkrementov. Tvrdila, že ide o odvetu za predchádzajúci balónový útok Južnej Kórey v podobe letákovej kampane. Letáky obsahujú kritické vyjadrenia voči autoritárskemu vedeniu KĽDR, uviedla DPA.

Pchjongjang túto kampaň s balónmi s odpadkami minulú nedeľu pozastavil. Varoval však, že takéto balóny začne znovu vypúšťať, ak na Sever priletia ďalšie letáky z Juhu. Juhokórejskí aktivisti napriek tejto hrozbe v uplynulých dňoch v takejto kampani pokračovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNN / AP / DPA / Jonhap, Foto: Yonhap News Agency / Reuters
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies